Written by Donat Berisha

Wereldwijde uitrol van het 5G-netwerk

Wereldwijd zijn providers bezig met hun eigen 5G-netwerk. Uit een enquête van IDG (International Data Group) blijkt dat ongeveer de helft van alle aanbieders met een eigen netwerk momenteel werkt aan de uitrol van hun eigen 5G-netwerk, of in ieder geval bezig is met de planning hiervan. Natuurlijk vallen de Nederlandse aanbieders hier ook onder. Wat is momenteel in Nederland en wereldwijd de voortgang? In dit artikel lees je hier meer over.

5G in Nederland en wereldwijd

In de enquête werd aan alle operators wereldwijd gevraagd naar de status van hun mobiele 5G-netwerk. Natuurlijk is de situatie in Nederland en Europa anders dan in andere continenten. Hieronder lees je de voortgang in Nederland en wereldwijd.

Alle Nederlandse providers met een eigen netwerk zijn momenteel ook bezig met het uitrollen van 5G. Ze behoren dus tot de providers die wereldwijd bezig zijn met de uitrol of planning voor 5G. In Nederland zijn KPN, Vodafone en T-Mobile de aanbieders met een eigen mobiel netwerk.

Wereldwijd valt op dat Azië voorloopt op Europa. In totaal is in Europa van alle providers met een eigen netwerk 21% bezig met de uitrol, terwijl nog eens 21% bezig is met de planning. Dat terwijl in Azië 22% van de aanbieders bezig zijn met de uitrol van 5G. Daarnaast zit 41% in de planningsfase.

Wanneer is de overgang naar 5G voltooid?

Ook is gevraagd wanneer providers denken de overgang naar het 5G-netwerk te hebben voltooid. Van alle Europese respondenten gaf 90% aan te verwachten tegen eind 2023 de overgang te hebben voltooid. In Azië is dit percentage 86%. Ook andere werelddelen liggen niet ver van deze percentages: van alle respondenten in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika gaven respectievelijk 96%, 94% en 94% aan te verwachten tegen eind 2023 klaar te zijn met de overgang naar het 5G-netwerk.

Het 5G-netwerk en sim only abonnementen

5G voor sim only is er inmiddels al een tijdje. Je kunt dus gerust een sim only abonnement met 5G-internet afsluiten. Of je nu al een verschil gaat merken met 4G, is nog de vraag. Dat komt doordat momenteel de 700MHz-band wordt gebruikt voor 5G. Dat betekent dat de maximale 5G-snelheden op dit moment nog niet worden bereikt. Pas wanneer KPN, Vodafone en T-Mobile de 3,5GHz-band gaan gebruiken, zul je met je sim only abonnement pas echt snel en stabiel 5G-internet hebben.

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over 5G-internet voor sim only abonnementen. Op deze pagina kun je meer lezen over sim only en het 5G-netwerk.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =