Written by Donat Berisha

Wanneer kunnen we sneller 5G verwachten?

Heb jij al een sim only met 5G? Vandaag de dag is het mogelijk om een mobiel abonnement met 5G-internet af te sluiten. Hierbij maak je momenteel wel gebruik van de 700 MHz-frequentieband. Hierdoor is de 5G-dekking wel prima, maar zul je niet veel sneller internet merken in vergelijking met 4G. Wanneer kunnen we eigenlijk sneller 5G verwachten? Lees nu dit artikel voor meer informatie.

5G voor mobiele apparaten

Op 6 mei dit jaar hebben we in dit artikel een update gegeven over de toenmalige situatie wat betreft 5G voor mobiele apparaten. Toen was er nog minder bekend over wanneer de snellere 3,5 GHz-band beschikbaar zou zijn. Op 20 mei 2021 was er een debat over telecom in de Tweede Kamer, waarin de toekomstige veiling voor de 3,5 GHz-band werd behandeld.

Inmiddels zijn we een halfjaar verder en is de vraag: Wanneer kunnen we sneller 5G verwachten?

Huidige situatie

Momenteel is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nog bezig met de benoeming van een onafhankelijke adviescommissie voor de 3,5 GHz-band. De hoop vanuit minister Stef Blok is dat deze commissie vervolgens in december kan beginnen, en in de eerste helft van 2022 haar adviesrapport kan afronden. Hierna kan pas worden gekeken naar een veiling voor het 3,5 GHz-spectrum.

Van belang is dat de commissie onafhankelijk is, en dat de voorzitter bestuurlijke ervaring en gezag dient te hebben, zonder belangenverstrengeling met de marktpartijen. De commissie voor het 5G-spectrum moet onder andere kenners van technologie, economie, en internationale verdragen komen.

Wanneer is de 3,5 GHz-band beschikbaar?

Voordat providers sneller 5G kan aanbieden, dient er eerst een mobiele veiling te worden gehouden. Zodra deze veiling van de 3,5 GHz-band is afgerond, kunnen we sneller 5G voor mobiele apparaten (zoals telefoons) verwachten.

De planning was dat deze veiling in april 2022 zou worden gehouden. Hier zit dus sowieso al vertraging in. Voordat de veiling plaatsvindt, dient namelijk eerst het eindrapport van het EZK gepubliceerd te zijn, waarbij de hoop is dat dit op 1 mei 2022 gebeurt.

Het is vastgesteld dat we sneller 5G via de 3,5 GHz-band niet per 1 september 2022 kunnen verwachten. De kans is groot dat sneller 5G pas in 2023 kan worden aangeboden door sim only providers. Zodra we hier meer over weten, zullen we het delen op Sim Only Check!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + zeventien =