Written by SimonlyCheck

Wanneer komt er een 5G-Netwerk in Nederland?

De Europese Unie heeft uitgesproken dat het in 2020 in iedere lidstaat, in tenminste 1 stad 5G is geïntroduceerd. Om dit streven te halen heeft de Nederlandse overheid verschillende plaatsen in Nederland aangewezen als testlocaties. Wilt u weten wanneer 5G in Nederland wordt uitgerold? Lees dan snel verder!

Voordelen van een 5G netwerk

5G is de opvolger van 4G en is daarmee de vijfde generatie van draadloos internet. 5G zal een betrouwbaardere verbinding vormen en maakt snelle data overdracht mogelijk. 5G is noodzakelijk om de toenemende vraag naar mobiele data te kunnen opvangen. De uitrol van 5G kan op drie verschillende bandbreedtes 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz.

Voorlopig geen 5G Netwerk in Nederland

Voor een 5G-netwerk in Nederland is de bandbreedte van 3,5GHz het belangrijkst. Zodra deze bandbreedte vrijgemaakt is zullen volgens het ACM (Autoriteit Consument en Markt‎) KPN, Vodafone,Ziggo en T-Mobile/Tele2 de partijen zijn die mee zullen doen in de veiling. Wel moeten alle partijen eerst een landelijke 5G dekking kunnen garanderen op de 700 MHz bandbreedte.

Tot die tijd ben je aangewezen op abonnementen met 4G internet. Benieuwd naar welke sim only past bij jou, vergelijk alle sim only abonnementen bij ons.

Onduidelijkheid over 5G-netwerk veiling

Er bestaat nog grote onduidelijkheid over wanneer er veilingen zullen plaatsvinden. Voor een landelijke dekking moeten providers een landelijke 5G dekking garanderen en daar staan nog wat beren op de weg.

5G Veiling frequentie 700MHz

Een landelijke 5g-dekking zal worden gerealiseerd worden op de 700MHz frequentie. Echter deze frequentie is nog niet volledig opengesteld voor mobiel dataverkeer. Dit komt doordat defensie gebruik maakt van deze frequentie. De frequentie zal pas op 1 januari 2020 volledig worden opgesteld voor mobiel dataverkeer. Het blijft dus speculeren wanneer de veiling zal worden gehouden.

5G Veiling frequentie 3,5GHz

Het 5g-netwerk gebruiken wordt pas interessant bij de aansluiting op frequentie van 3,5GHz. Dit vergroot de datacapaciteit aanzienlijk ten opzichte van de lagere frequentie. De veiling zal pas plaatsvinden als de providers aan de overheid hebben aangetoond dat het een landelijke dekking kan garanderen op de 700MHz frequentie. Ook hier is het nog speculeren wanneer de veiling zal worden gehouden. Want deze frequentie wordt gebruik door de Nederlandse Inlichtingendienst en zij geven aan deze frequentie tot minstens 2022 te gebruiken.

Naast de veilingen moeten providers ook nog antennes die 5G kunnen zenden en ontvangen plaatsen of moeten er huidige antennes worden aangepast.

Onderzoek naar gezondheidsrisico’s 5G

5G straling zou uit verschillende onderzoeken schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Daarom wil de kamer eerst een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van 5G-straling.

Conclusie 5G in Nederland

5G en Nederland lijken elkaar nog niet te hebben gevonden. In de huidige fase blijft het enkel bij testen mogelijk dat begin volgend jaar de eerste stap gezet kan worden naar een 5G-uitrol in Nederland. Tel daarbij op de veilingen nog niet gedaan zijn, er overheidsinstanties gebruik maken van frequenties die gebruik moeten worden, er nog gebouwd moet worden aan landelijke dekking en er onderzoek uitgevoerd wordt naar de gevolgen van 5G straling. Het is niet te bepalen wanneer deze issues zijn opgelost.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × 5 =