Written by Donat Berisha

Verloren data terughalen: Stappenplan

Het verliezen van belangrijke data op je telefoon, tablet of computer is natuurlijk erg vervelend. Denk aan leuke foto’s of video’s van een reisje, een scriptie, bestanden van je werkgever, etc. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze verloren bestanden terug te halen. Wel is het afhankelijk van de oorzaak van je verlies of je je data terug kunt vinden. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit, hoe je dat doet. Lees dus gerust verder!

Stappenplan om je verloren data terug te vinden

Er zijn een verschillende manieren om je verloren data terug te vinden. We zetten de manieren hieronder voor je op een rijtje en leggen ze daarna stap voor stap uit.

  1. Hoe ben ik mijn data verloren?
  2. Installeer een hulpprogramma voor je verloren data
  3. Werk met herstelpunten
  4. Een ander besturingssysteem installeren

1. Wat is de oorzaak van je verloren data?

Als eerste is het erg belangrijk om erachter te komen hoe je je data bent kwijtgeraakt. Heb je bijvoorbeeld je telefoon laten vallen? Start Android of Windows niet meer op na een update? Is er op een verkeerde link geklikt, waardoor er een virus op je telefoon of laptop is gekomen? Wanneer dit de oorzaak is, is het verstandig om zelf niets te doen, vooral als je weinig ervaring of kennis hebt. Dit kan het namelijk alleen maar erger maken. Daarom is het advies ook om een professional in te schakelen op het gebied van ‘data recovery’.

2. Installeer een hulpprogramma voor dataverlies

Kun je je bestanden niet terugvinden, maar start je telefoon of computer wel gewoon op? Dan kun je met behulp van een programma voor dataverlies je verloren data terughalen. Voor Windows is Recuva een bekend voorbeeld. Dit hulpprogramma kun je gratis downloaden en gebruiken. Zorg hierbij wel voor dat je het van een betrouwbare website installeert.

3. Herstel je apparaat naar een herstelpunt van vroeger

Met zowel Windows als OS X van Apple is het mogelijk om met herstelpunten te werken om data terug te vinden. Hierbij maakt je apparaat automatisch een back-up van je bestanden op bepaalde momenten, om ze niet kwijt te raken. Wanneer je computer dan bijvoorbeeld vastloopt, kun je deze terugzetten naar zo’n herstelpunt. Voor Apple heet dit programma Time Machine. Je bestanden worden dan opgeslagen op een externe schijf.

4. Een ander besturingssysteem installeren

Werkt het hulpprogramma niet voor dataverlies of herstelt je apparaat niet naar een ouder herstelpunt? Dan is het nog mogelijk om een ander besturingssysteem te downloaden. Dit is een goede oplossing wanneer bijvoorbeeld je computer nog wel opstart, maar als je besturingssysteem niet meer werkt. Linux Ubuntu is zo’n besturingssysteem die je daarbij kunt helpen. Dit programma is gratis te installeren op een USB-stick en vanaf hier kun je de computer opnieuw opstarten. Via Linux Ubuntu kun je bij je bestanden op de harde schijf van je apparaat komen en daarmee kun je je data terugvinden.

Handige tips om de volgende keer geen data meer te verliezen!

Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld mobiel internet, wil je natuurlijk geen data kwijtraken. Wil jij voortaan geen data meer verliezen? Dan hebben we hier nog enkele tips om dit te voorkomen!

  • Maak automatisch back-ups van je bestanden. Zo beperk je het aantal data dat eventueel verloren kan gaan
  • Gebruik een online-opslag. Hiermee kun je belangrijke data opslaan in de iCloud. Dit is niet altijd de veiligste oplossing. Als je het doet, zorg dan voor een goede en stabiele internetverbinding.
  • Download geen onbekende software
  • Exporteer belangrijke informatie. Voor extra zekerheid dat je bestanden niet verloren gaan, is het handig om het handmatig weg te zetten naar een los bestand of map.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

achttien − twee =