Written by SimonlyCheck

Verkoop smartphones daalt opnieuw

Wereldwijde smartphone verkopen blijven nog altijd krimpen: Q3 2022 is het derde kwartaal op rij dat het aantal verkochte smartphones op jaarbasis is gekrompen. In het derde kwartaal van dit jaar is de ‘smartphonemarkt’ met 9 procent gedaald ten opzichte van Q3 2021. Hoe zit dit precies, en wat zijn de oorzaken? In dit artikel bespreken we dit nieuws en waardoor het (waarschijnlijk) komt dat smartphones wereldwijd minder goed verkopen.

Minder smartphoneverkoop

Het is nu twee kwartalen op rij dat het aantal verkochte smartphones wereldwijd met 9 procent daalt. Daar stopt het ‘slechte nieuws’ voor de smartphonemarkt niet: het derde kwartaal van 2022 was het slechts derde kwartaal voor deze markt sinds 2014.

Niet iedere smartphonemaker heeft echter een slecht kwartaal gehad. De enige grote leverancier die (in deze markt) in Q3 2022 groei heeft meegemaakt, is Apple: hun marktaandeel is op jaarbasis met 3 procent (van 15% naar 18%) gegroeid. Samsung blijft, met 22%, nog wel altijd marktleider. De Chinese bedrijven Xiaomi, Oppo en Vivo hebben een marktaandeel van respectievelijk 14%, 10%, en 9%.

Waarom daalt het aantal verkochte smartphones?

Dat smartphones immens populair zijn, is natuurlijk geen geheim. Deze toestellen worden door jong en oud gebruikt, zowel in ons land als in het buitenland. Hoe komt het dan dat de cijfers de laatste tijd ‘tegenvallen’? Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren. Wat nu natuurlijk speelt, is de hoge inflatie. Kosten worden hoger, waardoor er minder geld ‘overblijft’ voor luxe-aankopen zoals een smartphone.

Daarnaast worden smartphones ook steeds beter. Het is niet meer nodig om ieder jaar een nieuwe telefoon te kopen: het gemiddelde toestel kun je wel even mee door. Dat gaat gepaard met het feit dat Apple en Samsung marktleiders zijn, en de flagship (dure) telefoons van bedrijven zeer populair zijn. Ieder jaar de nieuwste Samsung Galaxy is voor velen nu eenmaal niet nodig.

De bovenstaande twee factoren versterken elkaar ook. Wanneer je rekening houdt met hogere kosten, en je al een goed werkende smartphone hebt, is de kans minder groot dat je snel een nieuwe zult kopen.

Populariteit van sim only abonnementen

Het bovenstaande is weer een van de oorzaken dat sim only’s populairder worden. Doordat je geen nieuwe toestel nodig hebt, heb je alleen een sim only abonnement (en dus geen telefoonabonnement) nodig.

De lage kosten en grote aanbod van sim only abonnementen kan echter ook weer een oorzaak zijn voor minder smartphoneverkoop. Je bespaart er namelijk flink op door, in plaats van een dure telefoon af te betalen, alleen een sim only af te sluiten en je huidige telefoon te behouden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier × twee =