Written by Donat Berisha

Verdachte SMS ontvangen? Pas op!

Heb je de afgelopen week een verdachte SMS ontvangen? Pas dan goed op, want er zijn momenteel frauduleuze sms-berichten in omloop. Deze maand kreeg de Fraudehelpdesk al 2000 meldingen van mensen die een verdachte SMS hebben ontvangen. Er zijn de afgelopen week dan ook al duizenden slachtoffers in Nederland. Lees hier meer over wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

Gevaarlijke links in sms-berichten

Het gevaar van deze sms’jes zit hem in de links. Oplichters versturen uit naam van verschillende koeriersdiensten (zoals DHL) sms-berichten. Zogenaamd ligt er een pakket klaar in het sorteercentrum of komt er een pakketje aan en kun je deze volgen. Wanneer je op de link klikt, wordt verzocht een app te downloaden (vaak een track-and-trace app). Deze app bevat malware (schadelijke software). Deze malware krijgt de naam Flubot.

Vooral apps zijn schadelijk

Het is vooral gevaarlijk om op de link te klikken en vervolgens een app te installeren. Dit is een frauduleuze app en kan onder andere vanuit jouw telefoonnummer in grote aantallen soortgelijke sms-berichten versturen naar andere mensen en bovendien persoonsgegevens zien. Dit levert voor sommigen hoge telefoonkosten op.

Verschillende soorten sms-berichten

Hoewel de meeste valse sms’jes uit naam van koeriersdiensten komen, zijn er ook andere sms’jes in omloop. Zo zijn er bijvoorbeeld ook valse sms-berichten in omloop waarin oplichters zich als DigiD voordoen. Ook hier is het van belang om niet op een link te klikken en geen app te installeren.

Wat kan ik het beste doen?

Wat je het beste kunt doen, hangt af van in welke situatie je zit.

  • Heb je een verdachte SMS ontvangen, maar nog niet op de link in dat sms’je geklikt? Meld dit sms-bericht dan bij de Fraudehelpdesk en verwijder direct het verdachte sms. Heb je meerdere sms-berichten ontvangen, verwijder ze dan allemaal. Klik op geen enkele link!
  • Heb je al wel op een link geklikt, installeer dan geen app. Meld en verwijder het sms-bericht. Haal je telefoon voor de zekerheid door een virusscanner heen.
  • Heb je geklikt en vervolgens een app geïnstalleerd? Verwijder direct de app. Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met jouw provider en telefoonaanbieder. Bovendien wordt aangeraden je telefoon terug te zetten op de fabrieksinstellingen.

Vooral Android, maar ook gevaar voor iOS-gebruikers

Deze malware is vooral gevaarlijk voor Android-telefoons, aangezien hierop dergelijke apps kunnen worden geïnstalleerd.

Toch kunnen iOS-gebruikers (Apple) hier ook last van hebben. Er wordt geen app geïnstalleerd, maar er kan nog wel altijd op een link worden geklikt. Je komt dan op een phishingwebsite terecht. Deze probeert achter de inloggegevens van je Apple ID te komen. Ook voor iOS-gebruikers is het dus belangrijk om niet op een verdachte link te klikken en geen gegevens in te vullen op verdachte websites.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 14 =