Written by Dennis Vlaar

Is er een verband tussen 5G en corona?

De laatste tijd hoor je in het nieuws veel over complottheorieën die stellen dat 5G corona veroorzaakt. In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje en laten we zien dat er geen enkel verband is tussen 5G en corona.

Complottheorieën

Filmpjes op Youtube en Facebook groepen die stellen dat corona wordt veroorzaakt door 5G trekken duizenden aanhangers. Deze mensen beweren dat 5G slecht is voor de gezondheid en zelfs corona kan veroorzaken. Een grote reden waarom gedacht wordt dat 5G corona veroorzaakt, is omdat in Wuhan als eerste werd getest met 5G zendmasten. In 2017 is er een beroep gedaan door ongeveer 200 artsen en wetenschappers op de Europese Unie om niet te beginnen met het aanleggen van een 5G netwerk, totdat er is bewezen dat 5G niet schadelijk is voor mensen. Voor complottheoristen is dit ook een reden om te denken dat er een verband is tussen corona en 5G.

Brandstichting

Afgelopen zijn er in Nederland een aantal zendmasten in de brand gestoken. Dit is een protest van de complottheoristen om te laten merken dat ze het niet eens zijn met de komst van het 5G netwerk. In Nederland zijn er nog maar enkele 5G test zendmasten te vinden en worden ook 3G en 4G zendmasten in de brand gestoken. Dat heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van mobiele internet in de regio waarin deze zendmasten staan. Het zorgt er namelijk voor dat de noodcentrales slecht bereikbaar zijn met alle gevolgen van dien.

Waarom er geen verband is tussen 5G en corona

De straling die vrijkomt uit 5G zendmasten zijn voor mensen ongevaarlijk. De elektromagnetische golven van 5G zijn te zwak om door de huid van een mens te komen. Het is daarnaast bewezen door meerdere onderzoeken dat corona wordt overgedragen van mens op mens. Op veel plaatsen in de wereld waar nog geen 5G zendmasten zijn geplaatst heeft al wel een uitbraak van het coronavirus plaatsgevonden, bijvoorbeeld in Iran. 5G heeft kortweg niet de kracht om atomen in ons lijf te veranderen, het kan dus ook geen virussen veroorzaken of je weerstand beïnvloeden. Het enige effect dat 5G zou kunnen hebben is het opwekken van warmte op de huid. Om dit te voorkomen worden er door de Europese Unie blootstellingslimieten gesteld. Het RIVM en het Agentschap Telecom zorgen ervoor dat deze limieten niet worden overschreden.

Wat vind jij van de complottheorieën over het 5G netwerk?
Reageer hieronder!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 2 =