Written by Donat Berisha

Veel vraag naar 5G-abonnementen

Men toont alsmaar meer interesse in het 5G-netwerk voor hun mobiele telefoons. Ondanks de corona pandemie wil men gewoon upgraden naar 5G. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Ericsson. Nu er steeds meer bekend is over het 5G-netwerk en men het dichterbij komt, willen steeds meer mensen 5G voor hun telefoon. Ook voor 5G worden sim only abonnementen het vaakst gekozen.

Dit jaar nog upgraden naar het 5G-netwerk

In het onderzoek van Ericsson gaf 39 procent van de consumenten aan dit jaar nog te willen upgraden naar 5G, waarvan 21 procent dit daadwerkelijk zal doen. Dat betekent dat in ieder geval 300 miljoen mensen (op basis van 20 markten) dit jaar nog zal upgraden naar 5G.

Er is dus ongetwijfeld veel vraag naar het sim only 5G netwerk. Sim only abonnementen zijn namelijk nog altijd de populairste keuze. 5G is voor prepaid nog niet beschikbaar.

Telefoons zijn 5G-ready

Aan de telefoons ligt het niet, aangezien er inmiddels al voldoende smartphones zijn die 5G ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn de iPhone 12,Samsung Galaxy S20 5G en Oneplus 8 Pro.

Er zijn dan ook meer mensen die wel een 5G-telefoon maar geen 5G-abonnement hebben, dan andersom. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 22 procent met een 5G-telefoon nog altijd een 4G-abonnement heeft. Andersom geeft 4 procent aan een 5G-abonnement met een 4G-telefoon te hebben. Verder geeft 4 procent aan zowel een 5G-smartphone als 5G-abonnement te hebben.

Hoewel er dus voldoende 5G-telefoons zijn, blijft het aantal mensen met een 5G-abonnement achter. Dat is ook wel logisch, vanwege onder andere beschikbaarheid en snelheid.

Beschikbaarheid 5G-abonnementen

Sim only 5G abonnementen zijn nog niet overal in de wereld beschikbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor (delen in) Indonesië, India en Brazilië. Mensen in deze landen willen graag upgraden naar 5G, maar dit is nog niet mogelijk.

Zodra 5G wereldwijd beschikbaar is met goede dekking, zullen steeds meer mensen upgraden naar 5G.

Snelheid

Momenteel zijn 5G abonnementen (zowel sim only als telefoonabonnementen) niet echt sneller dan 4G abonnementen. Dat komt vooral doordat er momenteel meer focus is op landelijke dekking dan echt hogere snelheden. Dit is ook de situatie in Nederland. Het is namelijk wachten op de snellere frequentieband (3,5 GHz). Momenteel wordt de 700 MHz-frequentieband nog gebruikt.

Ook de snelheid van 5G abonnementen is van groot belang voor het aantal mensen dat voor 5G kiest. Goed nieuws: In Nederland komt sneller 5G steeds dichterbij.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zeventien + 13 =