Written by Donat Berisha

Vast dataverkeer gestegen door coronamaatregelen

De afgelopen weken gebruiken Nederlanders hun apparaten thuis vaker voor het internet. Providers hebben namelijk aangegeven dat het dataverkeer op hun vaste netwerk opvallend is gestegen sinds de nieuwe coronamaatregelen. Dit komt vermoedelijk vooral door het thuiswerkadvies. Toch lijkt dit advies niet even goed te worden opgevolgd als het thuiswerkadvies van begin dit jaar. Lees nu verder voor meer informatie.

KPN: Sterke stijging dataverkeer

Vooral provider KPN geeft een sterke stijging aan in het internetverkeer op hun vaste netwerk: een stijging tussen de 25 en 30 procent in vergelijking met de eerste week van november (toen het strengere thuiswerkadvies nog niet was gegeven).

KPN-klanten lijken dus het advies te hebben opgevolgd. Toch zegt de provider ook te denken dat het thuiswerkadvies minder strikt wordt opgevolgd dan begin dit jaar. Het dataverkeer nu zit ongeveer op tweederde van het verkeer in de eerste week van maart 2021. Hiermee wil de provider dus zeggen dat men het advies waarschijnlijk minder opvolgt, ondanks dat er een sterke stijging in het verkeer te zien is sinds de nieuwe coronaregels.

Wel geeft KPN aan te verwachten dat het internetverkeer in de tweede week (van de nieuwe maatregelen) zal toenemen, doordat meer mensen thuis zullen gaan werken.

T-Mobile: Lichte stijging

Aanbieder T-Mobile geeft aan een lichte stijging van het dataverkeer te hebben gezien. Ook T-Mobile laat weten dat de stijgingen niet zo groot zijn als eerdere stijgingen (tijdens de eerste lockdown). Verder laat de provider weten dat het dataverkeer zal toenemen wanneer de coronamaatregelen striker worden.

Ziggo: Stijgingen & Record dataverbruik

Verder maakt Ziggo bekend dat het downloadverkeer de afgelopen twee weken met 8 procent is gestegen. Het uploadverkeer steeg zelfs met 15 procent.

Ziggo heeft zelfs een nieuw record aan dataverbruik gezien. Nog nooit vonden er zoveel videostreams en ander downloadverkeer tegelijk plaats.


Deze weken zal men logischerwijs minder gebruik maken van hun sim only abonnement, en dus minder MB’s verbruiken. Houden de maatregelen lang vast, dan is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor een aanpassing aan je bundel. Als je provider het toelaat, zou je bijvoorbeeld tijdelijk je MB’s kunnen verlagen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een + 12 =