Tweede kamer vraagt om duidelijkheid over 5G
De 2e kamer heeft veel vragen over de veiligheid en de leveranciers van 5G . Die vragen blijven op het moment onbeantwoord, omdat het kabinet kiest voor geheimhouding. Waarom het kabinet kiest voor geheimhouding willen ze niet zeggen. Wat we wel al weten, vertellen we in dit artikel. Lees dus vooral verder!
Onderzoek naar 5G internet
De overheid is momenteel bezig met een onderzoek naar de mogelijke spionage- en sabotage risico’s van de telecommunicatienetwerken. Het onderzoek gaat dus niet alleen over 5g maar ook 4g, vaste netwerken en datacenters industrie. De overheid wil tot nog toe niets kwijt over eventuele maatregelen, wel wil het kabinet Kamerleden in vertrouwen op de hoogte brengen. Het lijkt er echter wel op dat er maatregelen gaan worden genomen.
Ministeriële regeling aanstaande
De wetgeving bestaat uit 3 stappen. In december is er een besluit genomen om de mogelijkheid om in te grijpen te creëren (De algemene maatregel van bestuur). Daarnaast meldt staatssecretaris Keijzer dat in de zomer een ministeriële regeling kan worden verwacht. Stap 3 is het maken van een beschikking. Hiervoor is regelmatig overleg tussen telecomaanbieders en de overheid. Ook hiervoor is een geheimhoudingsverklaring. Er zijn dus telecombedrijven die meer weten dan de 2e kamer.
KPN verzet zich tegen geheimhouding
KPN is het niet eens met de geheimhoudingsverklaring. De beschikking zorgt wellicht voor verandering in strategie en de manier waarop wordt geïnvesteerd. Aangezien KPN een beursgenoteerd bedrijf is, schenden ze mogelijk de beursregels als hierover de aandeelhouders niet op de hoogte mogen worden gehouden.
Wat weten we over 5G?
Wat kun je doen met 5G dat je niet met 4G kan? 5G is vele malen sneller dan 4G en kan wellicht een vervanger worden van ‘vast internet’. Uit tests van Samsung kan het 5G-netwerk snelheden van wel 1,25 Gbit per seconde behalen. Door deze snelheden kunnen toepassingen zoals zelfrijdende auto’s realiteit worden. Over de gezondheidsrisico’s die aan 5G verbonden zouden kunnen zitten is inmiddels ook meer duidelijkheid. Uit metingen van toezichthouder Agentschap Telecom blijkt dat de hoeveelheid straling die vrijkomt nog onder de Europese limieten zitten.
Laat je reactie snel achter!