Written by Mo Maghsoudi

Tweede kamer wilt strengere beoordeling 5G

Op 11 februari zijn er 8 moties aangenomen en 3 moties verworpen met betrekking tot het 5G debat van de week ervoor. De moties gaan over de veiligheid van 5G maar ook over de veiligheid van het Radionetwerk. In dit artikel lees je wat de moties zijn en kom je meer te weten over wat de 2e kamer precies wilt!

Overleg met buurlanden

De tweede kamer vindt het een goed idee om te kijken en te overleggen met buurlanden. In het Verenigd koninkrijk worden aanleggers van 5G verplicht om in verschillende gebieden met verschillende leveranciers te werken. Dit vindt de tweede kamer ook slim om te doen. Op deze manier kan Nederland dus kijken wat er goed gaat bij andere landen en dit toepassen in ons land.

Vooruitblik op de Multibandveiling

Er werd in het debat van vorige week ook gesproken over de Multibandveiling. De Tweede Kamer wilt niet dat het mogelijk is voor 1 partij om alle vergunningen te kopen. Het EZK denkt dat deze situatie zich niet voor zal doen, maar toch heeft de kamer hiervoor een motie aangenomen. Een belangrijke eis die de kamer heeft opgesteld in de motie voor de koper, is dat die moet zorgen voor geografische dekking per gemeente en een minimale internetsnelheid. Volgens het EZK zal deze eis er voor zorgen dat nieuwkomers geen kans maken omdat ze niet aan die eisen kunnen voldoen. In de huidige regeling geldt die eis niet voor nieuwkomers.

Forum voor Democratie diende 2 moties in om het aanleggen van 5G uit te stellen. Beide moties kregen onvoldoende steun. Forum van Democratie is nog niet overtuigd op het gebied van gezondheidsrisico’s. En vind het onnodig om een netwerk aan te leggen waar nog geen toepassingen voor zijn die extra waarde bieden. 5G kan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s mogelijk maken, maar tot nu toe zijn zelfrijdende auto’s nog niet op korte termijn beschikbaar.

Belangrijke moties

  • Een koper wordt uitgesloten van de veiling als deze alles probeert te kopen. (Aangenomen)
  • Naast 5G moet het radionetwerk ook worden beoordeeld op veiligheid. (Aangenomen)
  • De overheid moet goed kijken welke delen van het 5G netwerk kritiek zijn. (Aangenomen)
  • Niet beginnen met aanleg van 5G maar het 4G netwerk landelijk dekkend maken (Niet aangenomen)

Gerelateerde artikelen:

Tweede kamer vraagt om duidelijkheid over 5G

Vind jij dat de Tweede Kamer goede keuzes maakt?
Laat je mening achter!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zes + 13 =