Telefoon beveiligen
Waarschijnlijk staat je telefoon vol met informatie die je niet wilt delen met andere mensen. Wachtwoorden, bankgegevens of foto’s en video’s hou je liever voor jezelf. Het is dus belangrijk dat je beschermd bent tegen hackers en dieven. In deze blog geven we je richtlijnen over telefoon beveiliging, en leggen we je uit hoe je deze het beste kunt uitvoeren. Lees dus verder!
Waarom je telefoon beveiligen?
Allereerst is het goed om te weten hoe belangrijk het is om je telefoon beveiligen. Als jij je telefoon niet goed beveiligt kan dat leiden tot:
- Verliezen van geld
- Kwijtraken van dierbare foto’s
- Verliezen van persoonlijke gegevens
- Kwijtraken van wachtwoorden
Dit zijn dingen die je niet wilt overkomen. Daarom is het belangrijk dat jij je telefoon goed beveiligd. Hieronder geven we tips over hoe je dat doet!
Maak het hackers niet te makkelijk!
Je wilt natuurlijk voorkomen dat je telefoon gehackt wordt. Dan is het belangrijk dat je het hackers niet te makkelijk maakt. Hieronder beschrijven we wat je moet doen om te zorgen dat je telefoon niet gehackt zal worden.
Download geen apps van onbetrouwbare bronnen!
Als je apps download van niet geverifieerde bron, dan heb je kans dat deze een virus met zich mee brengt. De appstore van Apple en de Playstore van android zijn voorbeelden van betrouwbare bronnen. Het is ook mogelijk om apps via het internet te downloaden of via een linkje in een document. Doe dit nooit! Deze bronnen zijn niet geverifieerd en kunnen virussen bevatten. Deze apps die niet deugen vragen meestal toegang tot bepaalde functies van je telefoon zonder dat dit relevant is. Een spelletje die bijvoorbeeld om toestemming vraagt om je camera te gebruiken is waarschijnlijk niet te vertrouwen. Tenzij je voor dat spel je camera moet gebruiken.
Maak geen gebruik van verouderde softwares
Als je er voor kiest om niet je software up-to-date te houden, dan vergroot je de kans om gehackt te worden. Hackers vinden namelijk steeds nieuwe manieren om systemen binnen te komen. Dit is de reden dat besturingssystemen steeds hun software blijven updaten om deze hackers voor te zijn.
Telefoon vergrendelen met code
In de eerste plaats moet je er voor zorgen dat jouw telefoon vergrendeld is. Dit kun je doen met een code, vingerafdruk, patroon, gezichtsscan of een wachtwoord. Het is heel belangrijk dat je de code of wachtwoord niet te simpel maakt. Als een dief jouw code heeft geraden, dan kan hij bij al jouw gegevens!
Kijk uit met openbare wifi netwerken
Openbare wifi netwerken zijn makkelijker te hacken. Zorg er dus voor dat je nooit gevoelige informatie verspreidt, terwijl je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk. Dit betekent ook dat internetbankieren op een openbaar netwerk geen slim idee is. Openbare wifi netwerken zijn de netwerken die je vind op vliegvelden, stations of sportverenigingen. Deze netwerken kunnen door iedereen worden gebruikt. Als je toch bijvoorbeeld wilt internetbankieren, dan kun je beter gebruik maken van je mobiele data of even wachten tot je thuis bent.
Pas op voor phishing mails!
Een veel voorkomende vorm van een virus overdragen, is via een phishing mail. In zo’n mail staat meestal iets dat te mooi is om waar te zijn. De verstuurders willen dat je op een link klikt, zodat zij een virus op jouw toestel kunnen plaatsen. Wat ook een veel voorkomt, zijn mensen die zich voordoen als een bank en je dringend verzoeken je informatie door te sturen. Deze phishing mails zijn soms moeilijk te onderscheiden van een echte mail. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn. Stuur nooit bankgegevens via de mail! Een bank zal hier nooit om vragen.
Wie moet het meeste uitkijken?
Het is voor iedereen belangrijk dat ze hun telefoon goed beveiligen. Er zijn wel een aantal groepen mensen die gevoeliger zijn voor hackers. Hackers richten zich meestal op mensen die niet zoveel verstand en ervaring hebben met technologie. Vooral ouderen en kinderen zijn een makkelijk doelwit. Over het algemeen zijn deze groepen mensen goedgeloviger en zullen dus een makkelijker doelwit zijn. Het is dus aan te raden als je iemand kent in deze groep, goed op te letten en zo nu en dan te controleren of het goed gaat.
Hoe vaak moet ik mijn telefoon beveiligen
Het is belangrijk dat je met enige regelmaat kijkt of je telefoon nog goed beveiligt is. Meestal krijg je een melding van je telefoon als er een software update klaarstaat, dit is een mooi moment om je af te vragen of je telefoon nog goed beveiligt is. Als je een pincode voor een lange tijd hetzelfde houdt kan het zijn dat mensen je code komen te weten. Je kunt dan overwegen om deze te veranderen.
Verschillende types telefoon
Niet elke telefoon beveilig je op dezelfde manier. Sommige telefoons hebben meer kans om gehackt te worden dan andere. Hieronder zie je wat informatie over het beveiligen van de 2 grootste besturingssystemen.
Android beveiligen
Een android telefoon maakt gebruik van de google play store. In deze store wil nog wel eens een app opduiken die een virus bevat. Bij een android moet je dus extra uitkijken met wat je download. Hoe je specifieke een android beveiligt verschilt van een telefoons met een ander besturingssysteem. Bekijk hier hoe je een Android telefoon kan beveiligen tegen hackers!
iPhone beveiligen
Een iPhone maakt gebruik van het besturingssysteem IOS. Dit is een zeer veilig besturingssysteem, toch is het handig om zelf je telefoon extra te beveiligen. Hiervoor kun je extra maatregelen nemen, zodat je niet tegen onvoorziene problemen aanloopt. Bekijk hier hoe je een iPhone beveiligt!
Conclusie
Om ervoor te zorgen dat jouw telefoon niet gehackt wordt moet je:
- Geen apps downloaden van onbetrouwbare bronnen.
- Software up-to-date houden.
- Je telefoon vergrendelen.
- Oppassen voor phishing mails.
- Geen belangrijke taken op openbare wifi netwerken uitvoeren.
Als je deze maatregelen neemt, dan zorg je ervoor dat je telefoon optimaal beveiligt is. Als je mensen kent die niet zo technisch zijn, dan raden wij aan die een handje te helpen!
Laat het ons weten!