Written by Donat Berisha

Telefoon abonnementen nog altijd populair

Hoewel sim only steeds gebruikelijker wordt en smartphones vandaag de dag langer meegaan, blijft er nog altijd relatief veel interesse in telefoon abonnementen (abonnement met toestel). Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 40% van de Nederlanders die in 2022 een abonnement afsloot, koos voor een bundel inclusief toestel. Hoe veel iemand daarvoor betaalt, hangt onder andere af van hun leeftijd en het smartphonemerk.

Kosten telefoon abonnementen

Als je voor een telefoon abonnement kiest, zijn je maandelijkse kosten natuurlijk hoger dan wanneer je een sim only abonnement hebt. Waar de bundelkosten (voor data, belminuten en sms’jes) niet echt verschillen, betaal je vooral voor het toestel. Hierbij blijkt dat van alle Nederlanders met een telefoon abonnement, ongeveer 50% meer dan €20,- per maand bijbetaalt (voor alleen het toestel).

Er zijn echter verschillen tussen leeftijdsgroepen. Jongeren betalen namelijk vaker een hoger bedrag: 65% van 16- tot 24 jarigen betaalt minimaal €20,- bij, en 40% van deze leeftijdsgroep betaalt zelf minimaal €30,- bij voor een smartphone (gemiddelde van alle leeftijdsgroepen is 25%).

telefoon abonnement bijbetalingen per leeftijdsgroep

Bron: Telecompaper
Uitleg: Bijbetalen van leeftijsgroep 16 tot 24 jaar in vergelijking met de markt (donkerblauw is minder dan €20,-, lichtblauw is meer dan €20,-).

Verschillen in telefoonmerken

Naast de verschillen in leeftijdsgroepen, hangt hoeveel iemand voor zijn of haar toestel bijbetaalt ook af van de gekozen telefoonmerk. iPhone-eigenaren hebben blijkbaar de diepste zakken: 66% van de ondervraagden betaalden €20,- of meer voor hun iPhone. Dit percentage is meer dan twee keer zo hoog als alle andere merken (32%) exclusief Samsung.

Ook Samsung-eigenaren zitten met 45% boven het ‘gemiddelde’. Doordat iPhones en Samsung-telefoons over het algemeen ook duurder zijn dan andere smartphone merken, is het ook logisch dat er maandelijks meer voor betaald moet worden.

telefoon abonnement bijbetalingen per telefoonmerk

Bron: Telecompaper
Uitleg: Verschillen tussen bijbetalingen op basis van telefoonmerken (donkerblauw is minder dan €20,-, lichtblauw is meer dan €20,-).

Eenmalige betaling

In plaats van het iedere maand bijbetalen, is er ook de optie om je telefoon af te kopen. Een dergelijke eenmalige koopsom is niet ongebruikelijk: Een op de drie Nederlanders (34%) betaalde in het eerste kwartaal van 2022 minstens €300,- bij voor een toestel. De eenmalige betaling wordt vaak aan het begin direct betaald, maar het is bij de meeste providers ook mogelijk om je toestelkrediet later in één keer af te lossen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

veertien − 14 =