Written by Merel

T-Mobile wint rechtszaak Datavrije Muziek

Afgelopen week heeft de rechter uitspraak gedaan in de zaak van ACM tegen T-Mobile over de dienst datavrije muziek. Volgens het ACM gaat deze dienst tegen de wet netneutraliteit in, maar de rechter heeft anders geoordeeld.

Datavrije muziek T-Mobile gaat door

De muziekdienst van T-Mobile is wel lichtelijk in strijd met de wet rondom netneutraliteit. Volgens deze wet mag je geen diensten aanbieden zonder dat er kosten in rekening worden gebracht bij de consument. Van deze zogeheten zero-rating is sprake bij Datavrije muziek van T-Mobile, omdat klanten die een databundel hebben aangeschaft van 6 GB of meer gratis onbeperkt muziek mogen luisteren via verschillende muziekdiensten.

Toch heeft de rechtbank besloten dat T-Mobile haar dienst mag voortzetten. Hiermee is direct duidelijk geworden dat de wet vanaf heden minder streng geïnterpreteerd zal worden. De Europese Unie zegt namelijk dat zero-rating onder bepaalde voorwaarden mag worden toegelaten. Deze Europese wet staat boven het Nederlandse recht.

Het ACM gaat nog wel toetsen of de Europese voorwaarden op zero-rating hier van toepassing zijn. Dit heeft de rechtbank namelijk niet gedaan, omdat het niet haar taak is. Het ACM had eerder nog geen rekening gehouden met de Europese wet waardoor hier nu nog geen knoop in is doorgehakt.

Kansen voor andere providers

Als blijkt dat T-Mobile deze dienst echt mag doorzetten, werpt het sterke karakter van de provider zijn vruchten af. T-Mobile heeft de dienst namelijk na de waarschuwing van het ACM, wat KPN en Vodafone in het verleden niet deden. T-Mobile durfde de rechtszaak aan en mag zich nu dan ook winnaar noemen. Dit biedt echter wel kansen voor andere provider, die tot op heden dit soort diensten niet ‘durfden’ te bieden. Wat kunnen we dan verwachten in de toekomst? Dat is lastig in te schatten. Waarschijnlijk zullen meer providers een datavrije muziekdienst aan gaan bieden, omdat T-Mobile met dit unieke aanbod zeker een bepaalde groep klanten aantrekt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =