Written by Merel

T-Mobile ‘Datavrij Muziek’ mogelijk in strijd met nieuwe wet

De Eerste Kamer heeft op 11 oktober ingestemd met een vernieuwde wet voor Netneutraliteit. Deze instemming zorgt ervoor dat zero-rating verboden blijft in Nederland, net als alle andere vormen van prijsdiscriminatie. Alle mobiele diensten zouden gelijk getarifeerd moeten worden. Zero-rating houdt in dat een telecomprovider bepaalde diensten kan aanbieden zonder dat het de klant iets kost. Dit is en blijft in Nederland dus verboden. De Europese Unie is minder streng over een wet inzake netneutraliteit. Zij geeft telecom providers meer mogelijkheden om commerciële diensten aan te bieden, onder het mom van positieve prijsdiscriminatie. De Eerste Kamer ziet de mogelijkheid van positieve prijsdiscriminatie niet

Prijsdiscriminatie

Er zijn twee verschillende vormen van prijsdiscriminatie die kunnen ontstaan door het toestaan van verschillende tariferingen van mobiele diensten:

  • Negatieve prijsdiscriminatie. Wanneer consumenten een hoger tarief moeten betalen voor specifieke diensten (zoals Spotify).
  • Positieve prijsdiscriminatie. Wanneer consumenten een lager tarief moeten betalen voor specifieke diensten. Een voorbeeld hiervan is zero-rating. De consument hoeft hierbij voor bepaalde diensten niets te betalen. Dit is wel vaak onder voorwaarde van een bepaalde bundel of abonnement.

Bij een prepaid simkaart is minder snel sprake van prijsdiscriminatie, omdat je hier elke sms, belminuut of MB per stuk wordt afgerekend. Wel krijg je soms bij het kopen van een prepaid simkaart gratis beltegoed, of krijg je extra beltegoed bij het opwaarderen van je prepaid sim. Dit is niet verboden, omdat het geen specifieke dienst voortrekt.

T-Mobile in strijd met de wet

T-Mobile heeft een dag eerder, op 10 oktober, een nieuwe dienst aangekondigd welke direct in strijd is met deze wet. De dienst ‘Datavrij Muziek’ geeft klanten de mogelijkheid om voortaan onbeperkt muziek te laten streamen, zonder dat het ten koste gaan van de internetbundel. Een mooi voorbeeld van zero-rating. T-Mobile biedt deze dienst aan bij een sim only of telefoonabonnement Stel Samen & Stel Bij-abonnementen vanaf 6 GB of meer. Voor klanten die een prepaid simkaart hebben, eventueel met een bepaalde bundel, geldt deze dienst niet.
Met deze dienst zoekt T-Mobile bewust de mazen van de wet op. Het initiatief voor deze dienst is overgewaaid vanuit het Amerikaanse zusterbedrijf. Hier is deze dienst wel legaal en zorgt voor een sterke stijging van het aantal klanten. Volgens T-Mobile zou de Nederlandse regering zich moeten aanpassen aan het voorbeeld dat de Europese Unie geeft. De Eerste Kamer ziet echter geen mogelijkheid voor positieve prijsdiscriminatie in deze diensten en heeft in het verleden ook al bepaalde diensten van KPN en Vodafone verboden. T-Mobile kan een rechtszaak tegen zich verwachten.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een + 2 =