Written by Merel

Strengere dekkingsplicht voor beter bereik in Nederland

Nederland is momenteel koploper in de wereld als het gaat om de dekking, snelheid en beschikbaarheid van mobiele netwerken. In principe hebben wij Nederlanders dus het beste bereik ter wereld! Toch wordt dit niet altijd zo ervaren. De mate van het bereik is namelijk erg verschillend tussen verschillende gebieden. Een strengere dekkingsplicht moet dit verbeteren.
In de grote steden en in de randstad zit het meestal wel goed met het bereik. De telecomproviders hebben veel geld en moeite geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat iedereen op deze drukke plaatsen altijd gebruik kan maken van het mobiele netwerk. Er wordt ook niet vaak ervaren dat iemand geen bereik heeft om te bellen of te internetten.

Strengere dekkingsplicht om koploper te blijven

Het Ministerie van Economische Zaken is zeer tevreden met deze koppositie, maar heeft wel besloten om strengere eisen te stellen aan het mobiele netwerk. Zij vinden het namelijk erg belangrijk dat iedereen goed bereik heeft in deze mobiele wereld. Daarnaast wilt de overheid deze koppositie graag behouden. Minister van der Kamp heeft in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt dat telecomproviders voortaan aan de strengere eisen moet voldoen.

Strengere eisen van toepassing op frequentieveiling

Het mobiele netwerk wordt opgebouwd uit zendmasten die over verschillende frequenties beschikken. Deze frequenties bepalen onder andere de mate van het bereik dat jij ervaart. Deze frequenties zijn in handen van een aantal telecomproviders. Zo zijn de frequenties van het 4G netwerk bijvoorbeeld in handen van Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. Deze frequenties worden eens in de zoveel tijd, rond de uitrol van een nieuw netwerk, geveild.
Wanneer een provider zo’n frequentie via de veiling koopt, moet zij voldoen aan de eisen die de overheid stelt aan het netwerk. Deze eisen hebben onder andere betrekking op de mobiele dekkingsplicht, maar zijn erg algemeen. Dit betekent dat een netwerk een bepaald minimum aantal vierkante kilometers in Nederland moet dekken. Wanneer providers dit niet goed verdelen en dus een stedelijk gebied van hele goede dekking gaan voorzien, kunnen zij dit compenseren door kleinere gemeenten minder goed te dekken. Volgens de overheid hebben ook deze gemeenten recht op goed mobiel bereik, dus zal de strengere dekkingsplicht hier invloed op hebben.
In 2019 worden er weer frequentieveilingen verwacht. Op deze veiling zullen de strengere eisen van toepassing zijn. Deze veilig heeft betrekking op de uitrol van het verwachte 5G netwerk

Slecht bereik in kleinere gemeentes

In de kleinere gemeenten is dat wel eens anders. Enige tijd geleden is er een grootschalig onderzoek gedaan naar het bereik in buitengebieden en kleine dorpjes. Vooral in dorpjes in het noorden en westen van Nederland is de dekking niet altijd optimaal, of zelfs verre van optimaal te noemen. Meerdere huishoudens hebben geen bereik vanuit hun huis, wat zelfs gevaarlijke situaties kan opleveren. Wanneer er bijvoorbeeld brand is of een ongeluk gebeurt zou je zo snel mogelijk de hulpdiensten moeten kunnen bereiken.

Heb jij goed bereik in je woonplaats?

Woon je in een gebied waar geen zendmast te bekennen is? Dan is de kans groot dat jouw bereik slechter is dan je graag zou willen. Het bereik is afhankelijk van de telecomprovider waarbij jij een sim only abonnement hebt afgesloten. Lees in onze vorige blogpost welke provider het beste bereik heeft en bekijk de dekkingskaarten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − drie =