Written by Donat Berisha

Sneller 5G sim only komt dichterbij

Inmiddels is 5G voor sim only abonnementen al even beschikbaar in Nederland. Echt sneller internet dan 4G zul je echter niet merken. Dat komt door de huidige frequentieband die wordt gebruikt. Het goede nieuws is dat sneller 5G voor sim only wel steeds dichterbij komt. De nieuwe band (3,5 GHz), zal zorgen voor echt sneller internet. Lees verder voor meer informatie!

Juiste band voor sneller 5G-internet

Elke frequentieband moet eerst geschikt moeten worden gemaakt voor 5G, voordat deze gebruikt kan worden. Inmiddels heeft Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de 3,5 GHz-band voor 5G geschikt gemaakt.

De 3,5 GHz-frequentieband is de band waarop sneller 5G-internet mogelijk is. Aangezien deze nu dus voor 5G geschikt is, is de eerste stap naar een supersnel 5G-netwerk gezet.

Veiling 3,5 GHz-band

Voordat het zover is en deze band daadwerkelijk gebruikt wordt, zal er eerst een veilig voor de 3,5 GHz-frequentieband moeten plaatsvinden. Deze veiling zal in het begin van 2022 plaatsvinden. Vervolgens kunnen telecomproviders die bij de veiling winnen supersnel 5G-internet (3,5 GHz-band) vanaf 1 september 2022 aanbieden.

Snelheid sim only 5G-netwerk

Momenteel is 5G dus nog niet echt sneller dan 4G. Dat komt doordat de 700 MHz-frequentieband wordt gebruikt. Op het gebied van (landelijke) dekking is deze band het meest geschikt. Echter is dit niet de snelste band.

Daarom is de overstap naar 5G sim only op de 3,5 GHz band belangrijk. Dit is de beste band voor de combinatie snelheid en dekking/afstand. Daarom zullen de snelheden flink oplopen. Je kunt ongeveer twintig keer sneller internet verwachten.

Het is voor nu dus echt wachten op de veiling van de 3,5 GHz-band, waarna telecomproviders kunnen beginnen met het aanbieden van sim only 5G op de 3,5 GHz-band.

Op 20 mei is het volgende debat over telecom in de Tweede Kamer. Tijdens dit debat zal de veiling van de 3,5 GHz-band worden behandeld, aangezien hier nog steeds meerdere vraagstukken over bestaan.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − zes =