Written by Donat Berisha

Van sim only naar abonnement met toestel?

Bij het kiezen voor een abonnement voor je toestel heb je twee mogelijkheden: een sim only abonnement en een abonnement met toestel (telefoon abonnement). De laatste jaren is sim only steeds populairder geworden. Hier wordt dan ook vaker voor gekozen. Toch blijft er ook voldoende vraag naar telefoon abonnementen. Men vraagt zich dan ook regelmatig af of van sim only naar abonnement met toestel gaan een goed idee is, of dit mogelijk is en hoe dit dan werkt. Ben jij daar ook naar benieuwd? In dit artikel behandelen we dit onderwerp.

Is het aangeraden om van een sim only naar abonnement met toestel te gaan?

Of het aangeraden is om over te stappen naar een telefoon abonnement, hangt volledig af van waar jij naar op zoek bent. Over het algemeen wordt er vaker gekozen voor sim only abonnementen. De belangrijkste reden is vaak dat sim only’s goedkoper zijn.

Er wordt echter ook nog vaak genoeg gekozen voor een abonnement met toestel. Mensen die hiervoor kiezen vinden het fijn dat ze een nieuwe telefoon bij hun abonnement krijgen.

Uit het bovenstaande blijkt dat er geen direct antwoord is op de vraag of overstappen van een sim only naar abonnement met toestel aangeraden is, aangezien dit afhankelijk is van jouw situatie. Hieronder worden beide abonnementen nog eens beschreven, waaruit je kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Keuze voor sim only

Sim only past bij jou als je goedkoop en voordelig wilt uitkomen. Afhankelijk van je bundel betaal je een bepaald bedrag dat veel lager uitvalt dan een abonnement met toestel. Zo zijn er al sim only’s voor 4 euro per maand en betaalt men vaak niet meer dan 15 euro per maand.

Bovendien is het voor jou geen noodzaak om een nieuw toestel te ontvangen. Jouw huidige smartphone doet het prima of je kiest er liever voor om een los toestel aan te schaffen (het is namelijk ook mogelijk om voordeliger uit te komen door voor een sim only te kiezen en hier een los toestel bij te kopen).

Verder zijn contracten flexibel omdat je voor maandelijks opzegbare abonnementen kunt kiezen. Bovendien heb je de keuze uit meer providers en dus meer abonnementen.

Denk je uiteindelijk dat sim only toch beter bij jou past? Vergelijk de beste sim only’s dan op onze homepage & kies voor het abonnement dat het beste bij jou past!

Keuze voor abonnement met telefoon

Een abonnement met telefoon past bij jou als je graag een nieuw toestel ontvangt wanneer je een abonnement afsluit. Misschien loopt jouw telefoon op de laatste benen en is het tijd voor een nieuw toestel. Bovendien is het fijn dat je niet in één keer het volledige bedrag van een telefoon hoeft te betalen, maar dat dit opgesplitst wordt in termijnen.

Wil jij van sim only naar abonnement met toestel gaan? Bekijk dan onze pagina over abonnementen met telefoon. Daar kun je ook direct dergelijke abonnementen vergelijken & voor jouw favoriete abonnement kiezen.

Mogelijkheden voor het overstappen naar een abonnement met toestel

Indien je er toch voor kiest om van sim only naar abonnement met telefoon te gaan, is het natuurlijk handig om te weten wat hier de mogelijkheden voor zijn. Er zijn namelijk twee situaties:

 1. Je sim only loopt af en je wilt overstappen naar een telefoon abonnement
 2. Je wilt tussentijds overstappen

Telefoon abonnement afsluiten wanneer sim only afloopt

Wanneer je sim only bijna afloopt, kun je ervoor kiezen om deze sim only te verlengen of een abonnement met telefoon af te sluiten. Als je kiest voor een telefoon abonnement, dan kun je eigenlijk bij iedere provider wel overstappen naar een abonnement met telefoon (zolang jouw provider dergelijke abonnementen ook aanbiedt). Je kunt gewoon een nieuw contract afsluiten. Dit is het geval bij de volgende providers:

 • T-Mobile
 • Vodafone
 • KPN
 • Tele2
 • Ben
 • Hollandsnieuwe

Zit je bij een andere provider die alleen sim only’s aanbiedt? Dan kun je dus naar een van de bovenstaande providers voor een abonnement met telefoon. Ook overstappen tussen een van deze providers is mogelijk. Zolang je dus een aflopend contract hebt, kun je altijd van een sim only abonnement naar een telefoon abonnement. Hierbij is nummerbehoud gewoon mogelijk.

Tussentijds overstappen naar abonnement met toestel

Indien je sim only contract nog loopt, maar je tussentijds wilt switchen, zijn er ook een aantal mogelijkheden.

Je kunt er voor kiezen om je huidige sim only contract af te kopen en een abonnement met telefoon af te sluiten. Dit is echter afgeraden omdat je verder niets meer terug krijgt en dit dus nogal zonde van je geld is.

Sommige aanbieders hebben een betere oplossing voor het tussentijds overstappen/switchen. Hieronder zie je daar een overzicht van:

 • Vodafone NEXT: Met Vodafone NEXT heb je ‘toestelflexibiliteit’ en kun je jouw sim only al na 2 maanden gratis overzetten naar een abonnement met toestel.
 • T-Mobile toestelflexibiliteit: Het bovenstaande is ook mogelijk bij T-Mobile. Sterker nog, bij T-Mobile kun je vanaf 30 dagen gratis je sim only overzetten naar een abonnement met telefoon.
 • KPN: Van sim only naar abonnement met toestel is ook bij KPN mogelijk. Hiervoor dient je abonnement wel in ieder geval drie maanden actief te zijn. Dit kun je het beste via de klantenservice van KPN regelen.
 • Tele2: Bij Tele2 kun je overstappen naar een telefoon abonnement. Je abonnement moet wel minimaal 4 maanden geleden zijn ingegaan. Verder moeten er minimaal twee facturen zijn betaald.
 • Ben: Zolang je sim only minstens 3 maanden loopt, kun je via de klantenservice bij Ben een telefoon abonnement aanvragen.

Het gaat hierbij dus om overstappen naar een ander soort abonnement bij dezelfde provider.

Conclusie

Sim only heeft voldoende voordelen die ervoor zorgen dat het zo populair is. Toch kiezen sommigen liever voor een abonnement met smartphone. Indien je van sim only naar abonnement met toestel wilt, zijn er geen restricties als je huidige sim only bijna afloopt. Wil je tussentijds switchen, dan is dat in bepaalde gevallen mogelijk. Hierbij gelden per aanbieder verschillende regels.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × twee =