Het 5G netwerk is nu beschikbaar in Nederland. Natuurlijk zijn er altijd ontwikkelingen gaande richting nóg beter en nóg sneller internet. Die ontwikkeling heet 5G. Dit is momenteel het snelste mobiele internet wat er is. Het is nu dus mogelijk om sim only 5G abonnementen af te sluiten! Op deze pagina vergelijk je eenvoudig abonnementen & vind je belangrijke informatie over het 5G netwerk, zoals de huidige providers die 5G aanbieden en de voordelen van het 5G netwerk (voor mobiel). Lees dus snel verder!

Waarom hebben we een 5G netwerk nodig?

Voor een snel antwoord en bondig antwoord, bij deze zijn de belangrijkste redenen als volgt:

 • Mobiel internet wordt steeds populairder
 • Bestanden worden steeds groter
 • De vraag naar hogere snelheden
 • Stabiliteit van het 5G netwerk

In onderstaande tekst worden deze redenen toegelicht en verder uitgelegd.

Mobiel internet wordt steeds populairder

De afgelopen jaren is het gebruik van mobiel internet ontzettend gestegen. Er wordt momenteel vaker gesurft via een smartphone dan via een computer. Dit keerpunt laat een duidelijke verwachting zien in de ontwikkeling van het mobiele internet. Voortaan is mobiel internet de standaard en zal de richtlijn zijn van bedrijven bij het ontwikkelen van onder andere apps en websites. Het feit dat mensen steeds vaker online zijn via mobiel internet zorgt er ook voor dat het mobiele netwerk zwaarder belast wordt dan ooit tevoren en deze belasting alleen maar zwaarder gaat worden. Een stabieler en sneller internet kan daarom niet meer lang op zich laten wachten.

Bestanden worden steeds groter

Video’s, foto’s, programma’s, apps en muziek wordt van steeds betere kwaliteit. Dit brengt het gevolg met zich mee dat de bestanden steeds groter worden. Om deze bestanden te kunnen downloaden, openen, streamen of verzenden hebben we snel internet nodig. Bestanden zijn momenteel van hoge kwaliteit. Het 4G netwerk kon dit in het verleden aan, maar het is duidelijk dat het 5G netwerk een gewenste verbetering is.

De vraag naar hogere snelheden

Inmiddels is het internet niet meer uit ons leven weg te denken. Doordat we zoveel gebruik maken van het internet, eisen consumenten ook meer. Die eisen zorgen ervoor dat het noodzakelijk is dat 4G wordt vervangen door 5G. De vraag naar nóg sneller internet is namelijk beantwoordt met 5G.

Stabiliteit van het 5G netwerk

Het 5G netwerk is sterker en stabieler dan 4G. Dat betekent dat je, bij alle providers, aanzienlijk minder last zult hebben van storingen en instabiliteit. Hierbij is het ook belangrijk te vermelden dat het 5G netwerk dus sterker is, waardoor je zonder problemen meerdere apparaten kunt verbinden.

Sim only 5G vergelijken

Heb je interesse in sim only 5G? Gebruik dan onze vergelijker om direct een geschikt abonnement te vinden. Je kunt eenvoudig op 5G filteren om de beste sim only 5G abonnementen te vinden. Wanneer je een geschikt abonnement hebt gevonden, bestel je deze eenvoudig door op de bestelknop te klikken!

Hoe bestel ik een 5G sim only abonnement?

Het bestellen van 5G abonnement is vrij eenvoudig. Je hoeft niet veel anders te doen dan voor een 4G abonnement. Volg onderstaande stappenplan om 5G sim only te bestellen:

 1. Vergelijk 5G sim only abonnementen (tip: gebruik hiervoor onze vergelijker!)
 2. Kies voor een telecomprovider die 5G aanbiedt (momenteel T-Mobile, Tele2, Vodafone en KPN)
 3. Kies jouw favoriete sim only 5G abonnement
 4. In de opties op de website van de provider kies je voor 5G internet
 5. Rond de bestelling af, net zoals je dat bij een 4G abonnement zou doen

Voordelen van het 5G netwerk (mobiel)

Nu het 5G netwerk in Nederland beschikbaar is en meer informatie over 5G bekend is, weten we ook wat de voordelen zijn. We hebben de belangrijkste voordelen van het 5G netwerk voor mobiel hieronder opgesomd:

 • Sneller internet
 • Stabieler internet
 • Groter bereik
 • Meer mogelijk met slimme apparaten

5G zorgt voor sneller internet

De uitrol van 5G mobiel internet gebeurt in fases. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende frequentiebanden. Dat betekent dat je met 5G naarmate de tijd vordert steeds sneller internet zult ervaren. Waar het snelste 4G+ netwerk een snelheid van 256Mbit/s haalde, zal het 5G netwerk voor snelheden van zeker 1Gbit/s zorgen. Dit is een aanzienlijke verhoging in internetsnelheid, waardoor internetten veel fijnere ervaring wordt.

Het 5G mobiele netwerk is stabieler

Het 5G netwerk maakt gebruik van meerdere antennes bij een internetverbinding. Op deze manier is 5G mobiel internet stabieler en kunnen er dus meerdere mensen tegelijk gebruik van maken, zonder dat dit een nadelig effect heeft op de snelheid.
Deze verbeterde stabiliteit van het mobiele netwerk brengt meerdere voordelen met zich mee. Momenteel is het lastig in te denken voor welke positieve gevolgen het 5G netwerken allemaal kan zorgen, omdat de mogelijkheden oneindig zullen zijn. Zo kunnen stoplichten bijvoorbeeld voortaan via het netwerk geregeld worden. Daarvoor is het 4G netwerk niet betrouwbaar genoeg.

5G mobiel internet heeft een groter bereik

Het grotere bereik van het 5G netwerk zal ervoor zorgen dat gebieden die met 4G een slechte bereikbaarheid ervaren, met het 5G netwerk hier geen last meer van zullen hebben. Dat betekent dat je met 5G meer keuze hebt tussen verschillende providers, waar dat met 4G voor consumenten uit gebieden met minder bereik anders was met! Zo kunnen vrijwel alle consumenten door 5G profiteren van de beste en meest voordelige sim only abonnementen.

Mobiele 5G netwerk en slimme apparaten

Met de komst van 5G is veel mogelijk op het gebied van slimme apparaten en IoT (Internet of Things). Je kunt met het 5G mobiele netwerk namelijk je telefoon verbinden met slimme apparaten, zoals een koelkast of lamp. Waar het 4G netwerk beperkt is met de mogelijkheden, zorgt 5G ervoor dat veel meer mogelijk is, ook op het gebied van mobiel.

Gevolgen 5G internet (mobiel)

Het gevolg van de uitrol van het 5G netwerk is dat het 4G netwerk langzamerhand ouderwets zal worden. Telecomproviders stappen namelijk al over naar het 5G netwerk. De grotere providers zoals KPN, T-Mobile en Vodafone hebben hierin het voortouw genomen, omdat zij de enige netwerken in ons land in handen hebben. Daarnaast brengt deze omzetting veel werk en kosten met zich mee. De providers moeten deze kosten wel kunnen opvangen.

Nu horen we je denken: ‘Als KPN, T-Mobile en Vodafone alle netwerken in handen hebben, hoe doen de andere telecomaanbieders het dan?’ In Nederland zijn slechts drie complete mobiele netwerken. De kleinere providers zoals Ben, Youfone, Simpel en Simyo maken hier gebruik van. Zij hebben geen eigen netwerk. De kleinere aanbieders zullen langzamerhand wel volgen met de overstap van 4G naar een 5G netwerk. Tele2 maakt inmiddels gebruik van het netwerk van T-Mobile voor hun sim only abonnementen en is de eerste provider buiten de ‘grote drie’ (T-Mobile, KPN en Vodafone) die 5G sim only abonnementen aanbiedt.

Welke providers bieden het sim only 5G netwerk aan?

Het 5G netwerk is sinds kort in Nederland beschikbaar. Daarom is de vraag: bij welke providers kun je een sim only 5G abonnement bestellen? Hierboven wordt dit eigenlijk al even behandeld, maar hieronder zie je een overzicht van de aanbieders die 5G sim only abonnementen aanbieden:

 • T-Mobile
 • Vodafone
 • KPN
 • Tele2
 • Youfone

Providers die gebruik maken van de netwerken van bovenstaande aanbieders, zullen snel volgen met het aanbieden van 5G.

Welke smartphones ondersteunen 5G?

Natuurlijk is het wel noodzakelijk dat je een mobiele telefoon hebt die 5G ondersteunt, zodat je met je sim only abonnement gebruik kunt maken van het 5G mobiel netwerk. Bekijk onderstaande lijst met 5G smartphones:

 • Samsung: Galaxy S10 5G, S20 (+ en Ultra) 5G, A90
 • iPhone: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max
 • Oneplus: 8 (Pro)
 • Xiaomi: Mi 10 (Pro en Lite), Mix 3 5G, POCO F2 Pro
 • Huawei: P40 (Pro, Pro+ en Lite 5G), Mate Xs 5G
 • Oppo: Find X2 Pro en Lite
 • Sony: Xperia 1 II
 • Motorola: Edge en Moto 5G Plus
 • LG: Velvet en V60 ThinQ 5G
 • Realme: X50 Pro 5G

Staat jouw telefoon hiertussen? Dan kun je van sim only 5G gebruik maken! Er worden overigens steeds meer smartphones met 5G-ondersteuning ontwikkeld, dus de kans dat nieuwe telefoons 5G ondersteunen is groot.

Nadelen van het 5G mobiel internet netwerk

Sneller internet heeft tot op heden als nadelig gevolg met zich meegebracht dat je internetbundel veel sneller leeg getrokken wordt. Dit komt door de grotere bestanden die gemakkelijk op dit netwerk kunnen draaien. Een snel netwerk daagt software ontwikkelaars uit om hun producten te optimaliseren waardoor bestanden groter worden en dus meer MB’s uit jouw databundel gebruiken.
Gelukkig worden grotere internetbundels steeds goedkoper en ook de telecomproviders zijn hiervan op de hoogte. Daarom blijven providers, ook in de tijd van het 5G netwerk, goedkope sim only abonnementen aanbieden.