4G internet is momenteel het snelste mobiele internet wat er is. Natuurlijk zijn er altijd ontwikkelingen gaande richting nóg beter en nóg sneller internet. Die ontwikkeling heet 5G. Zodra er 5G internet beschikbaar is, zul je 5G sim only abonnementen bij ons vinden! Tot die tijd zullen we jullie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen omtrent dit verwachte 5G netwerk.

Waarom hebben we een 5G netwerk nodig?

Voor een snel antwoord en bondig antwoord, bij deze zijn de belangrijkste redenen als volgt:

  • Mobiel internet wordt steeds populairder
  • Bestanden worden steeds groter

In onderstaande tekst worden deze redenen toegelicht en verder uitgelegd.

Mobiel internet wordt steeds populairder

De afgelopen jaren is het gebruik van mobiel internet ontzettend gestegen. Er wordt momenteel vaker gesurft via een smartphone dan via een computer. Dit keerpunt laat een duidelijke verwachting zien in de ontwikkeling van het mobiele internet. Voortaan is mobiel internet de standaard en zal de richtlijn zijn van bedrijven bij het ontwikkelen van onder andere apps en websites. Het feit dat mensen steeds vaker online zijn via mobiel internet zorgt er ook voor dat het mobiele netwerk zwaarder belast wordt dan ooit tevoren en deze belasting alleen maar zwaarder gaat worden. Een stabieler en sneller internet kan daarom niet meer lang op zich laten wachten.

Bestanden worden steeds groter

Video’s, foto’s, programma’s, apps en muziek wordt van steeds betere kwaliteit. Dit brengt het gevolg met zich mee dat de bestanden steeds groter worden. Om deze bestanden te kunnen downloaden, openen, streamen of verzenden hebben we snel internet nodig. Momenteel lukt dit prima via een 4G of 4G+ netwerk, maar de wereld staat niet stil. Over vier jaar zullen bestanden van nog betere kwaliteit zijn en dus ook groter worden dan dat ze nu zijn. Waar nu nog geen sneller internet nodig is, zijn we waarschijnlijk blij op het moment dat het uitgerold zal worden in ons land. Binnen vier jaar kan er namelijk heel veel gebeuren.

Verwachtingen 5G internet (mobiel)

Momenteel staan de ontwikkelingen van het 5G mobiel internet nog in de kinderschoenen, maar toch mogen we zeggen dat het op komst is. Zo worden bijvoorbeeld de eerste smartphone-chips die dit 5G internet ondersteunen al in 2018 verwacht. Deze chips zullen vooral gebruikt worden om tests mee uit te voeren. Wanneer het 5G netwerk door al deze tests en keuringen is gekomen, kan het uitgerold worden in heel Nederland. Dit zal naar verwachting gebeuren in 2020.
Het gevolg van de uitrol van het 5G netwerk is dat het 4G netwerk langzamerhand ouderwets zal worden en daarom de telecomproviders ook zullen overstappen naar het 5G netwerk. Naar verwachting gaan de grotere providers zoals KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone het voortouw hierin nemen, omdat zij de enige netwerken in ons land in handen hebben. Daarnaast brengt deze omzetting veel werk en kosten met zich mee. De providers moeten deze kosten wel kunnen opvangen. Echter zijn dit speculaties, want niemand weet hoe de zaken er in 2020 voor staan natuurlijk. Nu hoor ik je denken: ‘Als KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone alle netwerken in handen hebben, hoe doen de andere telecomaanbieders het dan?’ In Nederland zijn slechts drie complete mobiele netwerken. (Tele2 heeft alleen een 4G internet netwerk uitgerold.) De kleinere providers zoals, Ben YouFone, Simpel en Simyo maken hier gebruik van. Zij hebben geen eigen netwerk. Wanneer de netwerkbeheerders een 5G netwerk hebben uitgerold, zullen de kleinere aanbieders volgen met de overstap van een 4G naar een 5G netwerk. Voor Tele2 geldt dat zij echter alleen een 4G netwerk in handen heeft. Voor bellen en sms’en gebruikt Tele2 het netwerk van T-Mobile.

Verbeteringen/voordelen 5G internet (mobiel)

Over de verbeteringen van het 5G mobiele internet netwerk kan slechts nog gespeculeerd worden. Wat dit precies betekent is nog niet duidelijk, het is namelijk nog in ontwikkelingen. Wat we wel weten is het volgende:

  • Sneller internet
  • Stabieler internet
  • Groter bereik

5G zorgt voor sneller internet

Er gaan geruchten dat het 5G mobiele internet voor een snelheid van minstens 1 Gbit/s zal gaan zorgen. Momenteel zorgt het snelste 4G+ netwerk (van Youfone!) voor een snelheid van 256Mbit/s. Het 5G netwerk zal dus meer dan 4x zo snel zijn als het 4G+ netwerk van nu.

Het 5G mobiele netwerk is stabieler

Het 5G netwerk gaat gebruik maken van meerdere antennes bij een internetverbinding. Op deze manier kan 5G mobiel internet stabieler zijn en kunnen er dus meerdere mensen tegelijk gebruik van maken, zonder dat dit een nadelig effect heeft op de snelheid.
Deze verbeterde stabiliteit van het mobiele netwerk brengt meerdere voordelen met zich mee. Momenteel is het lastig in te denken voor welke positieve gevolgen het 5G netwerken allemaal kan zorgen, omdat de mogelijkheden oneindig zullen zijn. Zo kunnen stoplichten bijvoorbeeld voortaan via het netwerk geregeld worden. Nu is dat nog te onveilig, omdat het 4G netwerk niet betrouwbaar genoeg is.

5G mobiel internet heeft een groter bereik

Het verwachte grotere bereik van het 5G netwerk zal ervoor zorgen dat gebieden die nu een slechte bereikbaarheid ervaren, vanaf het 5G netwerk hier geen last meer van zullen hebben.

Nadelen van het 5G mobiel internet netwerk

Sneller internet heeft tot op heden als nadelig gevolg met zich meegebracht dat je internetbundel veel sneller leeg getrokken wordt. Dit komt door de grotere bestanden die gemakkelijk op dit netwerk kunnen draaien. Een snel netwerk daagt software ontwikkelaars uit om hun producten te optimaliseren waardoor bestanden groter worden en dus meer MB’s uit jouw databundel gebruiken.
Gelukkig worden grotere internetbundels steeds goedkoper en ook de telecomproviders zijn hiervan op de hoogte. Daarom zijn wij ervan overtuigt dat deze providers ook in de tijd van het 5G netwerk nog goedkope sim only abonnementen zullen aanbieden.