Een 4G sim only abonnement staat voor een abonnement met snel internet. Jij bent waarschijnlijk op zoek naar zo’n abonnement en hier op de juiste pagina om deze te vinden. Toch ben je nog niet klaar met zoeken, want er zijn veel verschillende vormen van 4G sim only’s. Zo heb je abonnementen met onbeperkt internet, abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn of juist een goedkoop sim only abonnement met een contractduur van twee jaar. Aan jou de keuze.

4G abonnementen vergelijken

Ben je geïnteresseerd geraakt in een sim only abonnement met 4G internet?
In onderstaande tool kun je alle 4G abonnementen met elkaar vergelijken. Alle Nederlandse telecomproviders bieden tegenwoordig standaard 4G aan. Dit betekent dat je hiervoor niets handmatig hoeft te selecteren. Filter eventueel naar wens, kies je favoriete abonnement, en sluit deze direct af!


Soorten sim only 4G abonnementen

Providers onderscheiden zich van elkaar met de vorm van het 4G sim only abonnement. Zo kun je bij providers kiezen uit verschillende bel/sms bundels en databundels. Daarnaast heb je vaak ook de keuze voor de lengte van jouw abonnement. In principe kun je bij elke provider een goedkoop sim only abonnement afsluiten, maar het is voor jezelf belangrijk om goed na te denken wat jouw wensen zijn. De zaken die de meest belangrijke rol spelen bij het kiezen van een sim only zijn voornamelijk de grootte van de internetbundel en het opzegtermijn. Daarnaast speelt de snelheid van het internet ook een belangrijke rol. Deze laatste kan veel verschillen tussen de telecomproviders.

4G sim only maandelijks opzegbaar

Wanneer je zeer flexibel bent of je gewoon lekker vrij wilt voelen, past een 4G sim only abonnement die maandelijks opzegbaar is misschien wel goed bij je! Door het 4G netwerk heb je lekker snel internet waarmee je altijd online kunt zijn.
Providers die maandelijks opzegbare 4G sim only abonnementen aanbieden, zijn:

  • Ben
  • Tele2
  • Vodafone
  • Budget Mobiel
  • Simyo

4G sim only onbeperkt internet

Providers die 4G sim only onbeperkt internet aanbieden zijn:

  • Budget Mobiel
  • T-Mobile

Vodafone, KPN en Tele2 bieden wel 4G sim only abonnementen aan met een databundel van 25GB. Voor velen zal dit aanvoelen als een onbeperkt internet abonnement, omdat je eigenlijk ook niet op je limiet hoeft te letten. Je moet zeer veel gebruiken, wil je dit limiet overschrijden.

Wat is de snelheid van 4G internet?

4G staat voor de snelheid van het internetnetwerk. Toch is het ene 4G-netwerk het andere niet. In de snelheid van mobiel internet zit veel variatie. Wanneer je de keuze wilt maken voor een goedkoop 4G sim only abonnement met mobiel internet is het verstandig om hier even bij stil te staan. De internetsnelheid die jij bij jou sim only abonnement kunt verwachten is afhankelijk van de provider en misschien ook wel het abonnement dat je kiest.

3G, 4G, 4G+ internet

Momenteel zijn 3G, 4G en 4G+ de meest gebruikte mobiele internet netwerken op de markt. Deze netwerken verschillen van elkaar in snelheid, maar ook binnen hetzelfde netwerk kunnen de sim only aanbieders ook verschillende maximale snelheden aanbieden. Hoe zit dat precies? Een netwerk beschikt over verschillende kanalen ofwel frequenties. Deze frequenties zijn opgekocht door telecomproviders. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller het netwerk maar het bereik is wel kleiner. Door deze frequenties met elkaar te combineren wordt de snelheid van het netwerk hoger. Als een telecomprovider dus meerdere frequenties heeft gekocht, kunnen zij door deze te combineren een hogere internetsnelheid aanbieden. KPN heeft van alle frequenties een deel in handen en kan daarom in Nederland het snelste internet voor 4G sim only abonnementen aanbieden, genoemd 4G+. De maximale snelheid van dit netwerk is 225 Mbit/s. In theorie zou een 4G+ netwerk een maximale snelheid moeten kunnen bereiken van meer dan 1000 Mbit/s. De praktische snelheid wijkt hier klaarblijkelijk nog sterk van af. Het is opmerkelijk dat vervolgens T-Mobile als beste uit de test komt als het gaat om de mobiele provider met het snelste internet. Over internetsnelheden is het laatste woord dus nog niet gezegd. Belangrijker voor jou is om te weten hoe snel internet jij nodig hebt. Dat lees je hieronder!

ProviderTheoretische maximale snelheid
Robin Mobile Junior0,8 Mbps
Robin Mobile Gewoon snel2 Mbps
Robin Mobile Super snel15 Mbps
Robin Mobile Pijlsnel25 Mbps
Vodafone50 Mbps
T-Mobile120 Mbps
Telfort150 Mbps
Ben75 Mbps
Simpel (3G)14 Mbps
Tele2225 Mbps
KPN225 Mbps
Hollandsnieuwe (3G)25 Mbps
Ziggo225 Mbps
Simyo14,4 Mbps
Youfone14,4 Mbps

Theoretische internetsnelheid VS Praktische internetsnelheid

De internet snelheid voor abonnementen waar telecomproviders mee pronken is de maximale internetsnelheid dat hun netwerk kan bereiken. In theorie zou jij met jouw smartphone deze internetsnelheid kunnen genieten met een 4G sim only, maar in de praktijk blijkt dat dit vaak niet haalbaar is. Providers testen hun internetsnelheden onder de beste omstandigheden, waardoor ze tot een hoge maximale snelheid komen. In de praktijk staan we meestal niet vlak naast een zendmast, zitten er meerdere mensen tegelijk op hetzelfde netwerk en komt er ook wel eens een storing voor. Allemaal zaken die van invloed zijn om de internetsnelheid. In de praktijk is de internetsnelheid gemiddeld 3x zo traag als de snelheid waarmee geadverteerd wordt. In principe niet zo’n probleem, want met een doorgaans 4G sim only abonnement ervaren we internet dat snel genoeg is voor ons internetgebruik. Hoe snel het internet in jouw situatie is, is niet te zeggen. Dit is vooral afhankelijk van de locatie waar je je bevindt en hoe druk het op dat moment is op het netwerk.

Downloadsnelheid VS uploadsnelheid

Wanneer je een telecomprovider vraagt naar de internetsnelheid van je 4G sim only abonnement, krijg je doorgaans twee verschillende antwoorden. De snelheid van het internet wordt namelijk uitgedrukt in downloadsnelheid en uploadsnelheid.
Downloadsnelheid heb je nodig om bestanden en gegevens te downloaden naar jouw smartphone. Dit gebruik je in principe het meest. Zodra je een site bezoekt of een app opent, laadt je namelijk bepaalde gegeven op jouw toestel. De snelheid waarmee dit gebeurt is de downloadsnelheid.
We praten over Uploadsnelheid wanneer we het hebben over de snelheid waarmee jij gegevens vanuit je smartphone de wereld in stuurt. Dit doe je wanneer je een whatsapp berichtje of foto stuurt of wanneer je iets op het internet plaatst.

5G internet is op komst

Het 5G netwerk beloofd ons nóg sneller internet! Nu vraag je je misschien af of dit wel nodig is. Een 4G+ netwerk is namelijk momenteel snel genoeg toch? Tegen de tijd dat het 5G netwerk daadwerkelijk in Nederland uitgerold zal worden, verwachten wij dat we op dat moment zeker toe zijn aan sneller internet. De huidige 4G netwerken worden namelijk steeds zwaarder belast en dat zal ik de toekomst alleen nog maar erger worden. Van het 5G netwerken wordt veel verwacht, wil je weten wat? Op onze pagina over 5G sim only abonnementen houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Welke internet snelheid heb ik nodig?

Wanneer je het goedkoopste 4G sim only abonnement wilt uitkiezen, is het goed om eerst te beoordelen hoe snel jouw internet moet zijn. Internetsnelheid wordt altijd aangeduid met Mbps of Mbit/s. Dit is precies hetzelfde. Het staat voor Megabit per Seconde. Bestandsgroottes worden uitgedrukt in Megabyte (MB). 1 Megabyte = 8 megabit. Dit betekent dat je met een internetsnelheid van 50 Mbps ongeveer 6,25MB per seconde kunt downloaden. Om te weten te komen hoe snel internet je nodig hebt, moet je kijken naar je dagelijkse internetgebruik. Hoeveel MB data verbruik jij?

Licht internetgebruik

Wanneer je alleen gebruik maakt van surfen op het internet, het gebruiken van apps, whatsappen en mailen kun je bij alle sim only abonnementen terecht met een 3G netwerk. Voor deze activiteiten heb je met een internetsnelheid van 1 Mbps voldoende.

Gemiddeld internetgebruik

Met gemiddeld internetgebruik wordt bedoeld dat je naast het surfen op internet, whatsappen en mailen ook met enige regelmaat online TV kijkt, of muziek streamt. Je hebt in dit geval behoefte aan een sim only met 4G netwerk.

Veel internetgebruik

Wanneer je veel gebruik maakt van muziek streamen, online films of series kijken en online gamen, heb je waarschijnlijk behoefte aan het snelste netwerk: het 4G+ Netwerk. Met dit netwerk zal je zo min mogelijk gestoord worden door een haperende internetverbinding. Kies bij veel internetgebruik dus voor een 4G sim only abonnement, of een 4G+ sim only.