Written by Merel

Sim only abonnement zonder BKR registratie

Op 1 mei van dit jaar is er een nieuwe wet in werking getreden die het mogelijk maakt om een BKR registratie te koppelen aan een telefoon abonnement of een sim only abonnement waar je optioneel een smartphone bij kunt nemen. Om het feit je de ‘gratis’ smartphone eigenlijk koopt op afbetaling, wordt dit vanaf heden dan ook gezien als het afsluiten van een lening en kun je een BKR registratie op je naam krijgen. Gelukkig zijn er nog voldoende manieren om aan een BKR registratie te ontkomen, bijvoorbeeld met een sim only abonnement.

In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt en wat de gevolgen zijn van een BKR registratie. Daarnaast geven we je ook advies hoe je toch een nieuwe telefoon kunt kopen bij je nieuwe abonnement, zonder nadelige gevolgen.

BKR registratie bij (sim only) telefoon abonnement

De regel is van toepassing op de telefoon die je bij een telefoon abonnement afsluit. In principe geldt dit dus niet bij een sim only abonnement, maar in sommige gevallen kan een sim only abonnement wel gekoppeld worden met een telefoon abonnement. Je kunt dan je sim only abonnement uitbreiden door hierbij een telefoon te kiezen. Dit kan onder andere bij Hollandsnieuwe. Om verwarring te voorkomen: Bij een normaal sim only abonnement word je niet BKR geregistreerd.
Je wordt BKR geregistreerd als:
Je een smartphone op afbetaling (telefoon abonnement) wilt gaan kopen meer dan €250,- kost, zal er gecheckt worden of je wel kredietwaardig bent. Hiervoor zul je je inkomen, gezinssamenstelling en maandelijkse lasten moeten doorgeven. Daarnaast mag je geen lening of schulden hebben, want dit maakt je niet kredietwaardig. Als de koop doorgaat wordt dit geregistreerd bij het BKR register en heb je dus een BKR registratie op je naam.

Gevaar van een BKR registratie

Wanneer je ook maar één keer je maandelijkse abonnement niet of te laat betaald, wordt ook dit registreert. Je hebt dan een negatieve BKR registratie op je naam staan. Het gevolg hiervan is dat een leningverstrekker, zoals een bank, jou een lening kan weigeren omdat je bekend staat als een soort ‘wanbetaler’. Deze negatieve BKR registratie verdwijnt niet, ook al heb je de openstaande rekening allang al betaald. Het gevolg hiervan is dat je bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen of anders een lager bedrag dan waar je in principe recht op hebt. Dit kan dus grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Bij een sim only abonnement word je niet BKR geregistreerd!

Sim only abonnement met nieuw toestel

De vraag is of jij het ervoor over hebt dat jouw mobiele abonnement de aanvraag voor een lening of een hypotheek kan beïnvloeden. Wij zouden het in elk geval zonde vinden en adviseren je daarom een goedkoop sim only abonnement af te sluiten om nadelige gevolgen te voorkomen. Als je evengoed een nieuwe telefoon wilt, kun je deze er altijd los bijkopen. Dit is tevens ook de goedkoopste manier om aan een abonnement mét telefoon te komen. Een aantal andere opties om een BKR registratie te ontwijken, zijn:

  1. Je smartphone afbetalen binnen 3 maanden: Als je een lening afsluit die je binnen 3 maanden afbetaald, wordt je niet BKR geregistreerd en heb je hiervan dus ook geen nadelige gevolgen.
  2. Een deel van je sim only abonnement met telefoon direct betalen: Als je ervoor zorgt dat je een kleiner bedrag dan €250,- open laat staan wat je maandelijks afbetaald, word je ook niet BKR geregistreerd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de sim only abonnementen van Hollandsnieuwe. Hierbij kun je een telefoonabonnement afsluiten voor maximaal €10,- per maand. De rest van de telefoonkosten moet je direct betalen.
  3. Een telefoon kiezen die minder dan €250,- kost: Je wordt dan niet BKR geregistreerd.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vijftien − 8 =