Written by Merel

Roamingkosten nu echt afgeschaft!

We praten er in Nederland al jaren over, maar het afgelopen half jaar is er duidelijkheid in gekomen: De roamingkosten zouden worden afgeschaft. Vandaag, op 15 juni 2017 is het dan echt zo ver, vanaf nu hoef je niet meer extra te betalen voor bellen, sms’en en internetten wanneer je je in één van de landen van de EU bevindt.

Wat zal er veranderen nu de roamingkosten zijn afgeschaft?

Wat het afschaffen van de roamingkosten precies inhoudt, hebben we eerder beschreven in het blogje: ‘Roamingkosten Europa verdwijnen definitief’. Dit kun je raadplegen om hier meer over te weten te komen.
Het afschaffen van de roamingkosten is niet zonder slag of stoot gegaan. Consumenten juichen, maar voor de mobiele providers is dat een ander verhaal. Naast het feit dat zij hun klanten zoveel mogelijk service willen bieden, is deze service wel een hele dure. Wanneer jij namelijk vanuit het buitenland belt, worden er wel meer kosten gemaakt die je provider moet betalen, maar zei mogen het niet meer op jou verhalen. Dit maakt dat het voor providers nog weleens lastig kan worden de komende tijd.

Hier is echter vooraf goed over nagedacht door de Europese Unie. Er zijn standaardtarieven opgesteld die providers onderling aan elkaar mogen verrekenen. Toch zal de praktijk moeten uitwijzen of alle providers hun hoofd boven water kunnen houden.

Redelijk gebruik is vereist

Om de providers te kunnen beschermen is er daarnaast bepaald dat de hoeveelheid van de dagen waarop je je in het buitenland bevindt en dan ook gebruik maakt van mobiele diensten, redelijk moet zijn. Dit betekent dat wanneer je permanent verblijft in het buitenland, er wel kosten in rekening zullen worden gebracht. Daarnaast is er een datalimiet dat je, ondanks afspraken in je contract, niet mag overschrijden. Ook dit is gedaan om misbruik te voorkomen.

Je kunt voortaan dus gewoon je sim only bundel gebruiken in een Europees land. Zorg er wel voor dat je de bundel niet overschrijdt, want dan ga je wel extra betalen.

Let er ook even op dat de roamingkosten afgeschaft zijn in alle landen die lid zijn van de Europese Unie, plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Voor andere landen in Europa geldt dat je wel extra betaald, naast je sim only bundel. Ook als je vanuit Nederland naar het buitenland belt, betaal je dat niet vanuit je bundel.

2 thoughts on “Roamingkosten nu echt afgeschaft!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vijftien + drie =