Written by Merel

Roamingkosten Europa verdwijnen definitief

Goed nieuws voor alle vakantiegangers! De kogel is namelijk door de kerk: De roamingkosten in heel Europa verdwijnen definitief . Hoe mooi is dat? Dit betekent dat je nooit meer extra geld hoeft te betalen wanneer je in het buitenland wilt bellen, sms’en of internetten met je Nederlandse simkaart of sim only abonnement. Dit wordt bepaald door de nieuwe wet die is aangenomen door een meerderheid van stemmen in de Europese Unie. Deze wet zal vanaf 15 juni 2017 in werking gesteld worden.

Roaming, wat is dat precies?

Wanneer je een Nederlands sim only abonnement of simkaart hebt en je in het buitenland gebruik maakt van je smartphone (door te bellen, sms’en of internetten), maak je evengoed nog aanspraak op het Nederlandse netwerk. Dit netwerk kun je alleen bereiken doordat jouw provider met het buitenlandse netwerk (van het land waar je bent) samenwerkt, om deze verbinding tot stand te brengen. Op dat moment ben je aan het roamen. Jouw telecomprovider moet betalen aan de buitenlandse provider, voor het gebruiken van hun netwerk. Dit verhaalt de provider nu nog op jou als klant, maar vanaf 15 juni aanstaande dus niet meer.

Let op, kosten verdwijnen alleen wanneer je zelf in het buitenland bent

Het is belangrijk om te weten dat er alleen sprake is van roaming wanneer je zelf vanuit het buitenland (binnen Europa) naar je thuisland belt. Wanneer je dus gewoon in Nederland bent en iemand wilt bellen die ergens anders in Europa of ter wereld woont, dan betaal je wel een duurder tarief. Dit geldt ook voor Europese abonnementen die T-Mobile, Robin Mobile maar ook Vodafone aanbieden. Ook buiten Europa betaal je nog gewoon een verhoogd roamingtarief. Aan de meeste abonnementen zit een limiet aan het aantal dagen dat je vanuit het buitenland zonder roamingkosten gebruik kan maken van de mobiele diensten, om misbruik te voorkomen. Dit limiet zal per provider verschillen van 60 tot 90 dagen. Alleen Robin Mobile stelt geen limiet aan de abonnementen.

Roamingkosten al jaren in opspraak

Bijna iedereen kent wel iemand die na de vakantie ineens een onverwacht hoge telefoonrekening onder z’n neus kreeg geschoven. Diegene was dan in de meeste gevallen vergeten om de dataroaming uit te zetten in het buitenland. Ook wanneer je dan naar eigen idee geen gebruik maakte van internet, liepen de kosten op omdat je smartphone constant op zoek was naar het vinden van een goede internetverbinding. Ook dit is vanaf aankomende zomer verleden tijd. Je kunt met een gerust hart op vakantie, wat je telefoonrekening betreft.

T-Mobile en Robin Mobile nemen het voortouw

De roamingkosten zullen officieel pas vanaf aankomende zomer worden afgeschaft, maar telecomproviders T-Mobile en Robin Mobile willen hier niet langer mee wachten. Zij willen hun klanten nu al gebruik laten maken van de voordelen die het met zich meebrengt. Vodafone heeft de roamingkosten zelfs in 2016 al afgeschaft voor klanten die een Red of Black sim only abonnement hebben en ook KPN heeft sommige abonnementen al ‘roamingvrij’ gemaakt. Over de geldigheid van sim only’s in heel Europa van Robin Mobile hebben we in een eerder blog al gesproken, maar ook T-Mobile heeft haar hele aanbod aan abonnementen al afgestemd op de nieuwe wet.

T-Mobile over de grens met Go Unlimited abonnementen

T-Mobile heeft niet willen wachten tot de wet over roamingkosten officieel van kracht is, dus biedt de provider vanaf 16 januari 2017 al sim only’s aan die in heel Europa geldig zijn. T-Mobile heeft zelfs haar hele aanbod hier op aangepast, wat resulteert in de volgende abonnementen:

Sim only abonnementInternetbundelBelbundelSMS bundelPrijs
T-Mobile Go Basic1 GBOnbeperktOnbeperkt€ 19,-
T-Mobile Go Next5 GBOnbeperktOnbeperkt€ 21,-
T-Mobile Go Up10 GBOnbeperktOnbeperkt€ 25,-
T-Mobile Go Unlimited EUOnbeperktOnbeperktOnbeperkt€ 35,-
T-Mobile Go Unlimited EU + VSOnbeperktOnbeperktOnbeperkt€ 50,-

Zoals je kunt zien, kun je met alle abonnementen onbeperkt bellen en sms’en. Daarnaast heb je de keuze voor verschillende internetbundels en de keuze om ook roamingvrij te bellen vanuit de VS. Je kunt de sim only abonnementen vergelijker op onze homepage, om te kijken of dit voor jou aantrekkelijk is.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 7 =