Written by Donat Berisha

Recordhoogte dataverbruik tijdens nieuwjaarsnacht

Afgelopen jaarwisseling is een stuk rustiger verlopen dan normaal. Toch geldt dit niet voor het gebruik van het mobiele netwerk in Nederland. Het mobiele dataverbruik steeg elk jaar al, maar dit jaar nog extremer dan normaal. KPN en Vodafone hebben de cijfers over het mobiele dataverbruik tijdens nieuwjaarsnacht naar buiten gebracht. In deze blog bespreken we deze cijfers en kijken we ook naar de cijfers van Whatsapp. Lees dus snel verder!

Cijfers KPN

KPN zegt dit jaar een record te hebben gezien in het verbruik op hun mobiele netwerk. Tussen 22:00 uur en 04:00 uur werd een verbruik van 248 terabytes op het mobiele netwerk van KPN gemeten. Dit is de hoogste toename in 10 jaar. Het verbruik ligt daarmee fors hoger dan vorig jaar. Toen bedroeg dit 196 terabytes. Het piekmoment van het mobiele netwerk werd gemeten tussen 0:00 uur en 0:05 uur. Op dat moment vond er een verdubbeling van het dataverkeer plaats door het delen van foto’s, video’s en het bellen naar elkaar. Ook het gebruik van het vaste netwerk van KPN is afgelopen jaarwisseling flink gestegen. Dit omdat meer mensen dan ooit vanuit huis Oud & Nieuw hebben gevierd. Op het vaste netwerk was om 16:00 uur een piek te zien.

Cijfers VodafoneZiggo

VodafoneZiggo zag op het mobiele netwerk van Vodafone een dataverbruik van 185 TB tussen 22:00 en 04:00 uur. Vorig jaar lag dit 28 procent lager. Het piekmoment van Vodafone was tussen 0:00 uur en 0:15 uur gemeten. Het vaste netwerk van Ziggo werd vooral direct na middernacht gebruikt. De piek in WiFi-gebruik zat op 540 Gbps. Vorig jaar was dit 350 Gbps, een stijging van 55 procent dus. Een record is de piek van middernacht echter niet. De hoogste piek was namelijk 754 Gbps op zondag 13 december om 15:45 uur tijdens de laatste Formule 1 in Bahrein. Klanten van Ziggo zagen toen massaal hoe Max Verstappen die Formule 1 race won.

T-Mobile

T-Mobile heeft geen cijfers gedeeld over het dataverbruik tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht. Het ligt natuurlijk wel in de lijn der verwachting dat ook de cijfers voor T-Mobile gegroeid zijn. Dit zou dan natuurlijk komen doordat we minder samen konden komen deze jaarwisseling.

Record Whatsapp

Ook WhatsApp kan tevreden terugkijken op de afgelopen jaarwisseling. De diensten van WhatsApp zijn in de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 veel vaker gebruikt dan voorgaande jaarwisselingen. Het gebruik van de belfunctie in WhatsApp is dit jaar met 50 procent gestegen, in vergelijking met de vorige jaarwisseling. Deze jaarwisseling werden er zo’n 1,4 miljard bel- en videogesprekken via Whatsapp gevierd. Bellen en sms’en via een mobiel netwerk is daarentegen juist gedaald in vergelijking met voorgaande jaarwisselingen. Vorig jaar werd er 4,1 miljoen keer gebeld op het mobiele netwerk van KPN en dit jaar was dit 3,8 miljoen keer.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 6 =