Written by SimonlyCheck

Ouders geven kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon

Kinderen op jonge leeftijd krijgen steeds vroeger een een mobiele telefoon met een bijpassend telefoonabonnement, blijkt uit cijfers van KPN. Door de enorme invloed die smartphones hebben, willen ouders dat hun zoon of dochter hier zo vroeg mogelijk bewust mee leren omgaan. De grootste reden dat kinderen al op zo’n jonge leeftijd een mobieltje krijgen is dat ouders het fijn vinden dat ze hun kind kunnen bereiken als ze niet in de buurt zijn. Inmiddels heeft 5 procent van vierjarige kinderen in Nederland al een mobiel toestel in bezit.

Interactieve test van KPN

Veel ouders zijn zich ervan bewust dat het mes zich aan twee kanten snijdt door hun zoon of dochter al op zo’n jonge leeftijd een mobiele telefoon te geven. Enerzijds vinden ze het een prettig idee dat ze altijd weten waar hun kinderen zijn. Anderzijds weten ze dat het heel verslavend kan werken. De meeste ouders geven daarom niet de meest luxueuze smartphone, maar meestal een simpele uitvoering. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze bereikbaar zijn.

Door deze enorme verandering van de laatste jaren heeft telecomprovider KPN een campagne opgezet ‘Hoe overleef ik mijn eerste mobiel?’. Het doel is om kinderen en ouders met elkaar te laten sparren over hoe ze het beste met een mobiele telefoon kunnen omgaan en wat de gevolgen zijn als ze het verkeerd gebruiken. Daarnaast komt KPN ook met een interactieve test waarin onderwerpen als pesten, sociaal gedrag, privacy en kosten de revue passeren.

Verbazingwekkende cijfers

Door de opkomst van de smartphone is het razendsnel gegaan met daling van de gemiddelde leeftijd dat kinderen er één in bezit krijgen. In 2013 lag de gemiddelde leeftijd op 13 jaar. Tegenwoordig krijgen kinderen van 11-12 jaar al hun eerst mobiele telefoon. Uit een ander recent onderzoek van KPN kregen ongeveer 70.000 kinderen van 12 jaar een mobieltje cadeau van hun ouders. Dat is ruim 1/3 van alle kinderen uit die leeftijdscategorie. Vooral de oudere doelgroep vind dit verbazingwekkende cijfers, omdat zij pas op veel latere leeftijd hun kind een mobiele telefoon gaf.

Mobiele telefoon met of zonder abonnement?

Ouders die kun kind een mobiele telefoon geven dubben vaak nog wel over het soort kind sim only abonnement. Zij zitten te denken om een zo goedkoop mogelijk sim only abonnement erop te zetten, maar dan zonder contract. Een andere vorm dat veel wordt gebruikt is prepaid. Hoewel dit in Nederland steeds minder voorkomt, is het voor personen die weinig bellen of mobiel internet gebruiken een ideale uitkomst.  Zij vinden het vooral belangrijk dat ze hun kind altijd kunnen bereiken, waar ze zich ook mogen bevinden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

drie × twee =