Written by Donat Berisha

Oudere telefoons wordt vaak niets mee gedaan

Je herkent het vast wel: een oud toestel dat ergens opgeborgen ligt en niet meer gebruikt wordt. De meeste Nederlanders hebben altijd wel een apparaat die ‘stof ligt te happen’. Ook oudere telefoons ontkomen hier niet aan: volgens onderzoek van Telecompaper ligt de vorige telefoon van bijna de helft van alle Nederlanders ongebruikt in een lade.

Wat gebeurt er met oudere telefoontjes?

Het meest populaire antwoord was dat deze ergens in een la in het huis liggen. Daarnaast is doorgeven aan familie en verkoop ook populair. Hieronder tonen we de meest voorkomende antwoorden inclusief percentages.

  1. Ongebruikt (in een la): 45 procent
  2. Doorgeven aan een familielid: 20 procent
  3. Verkoop: 15 procent

Kijkend naar verschillende leeftijdsgroepen, valt het volgende op:

  • Vooral bij 24- tot 35-jarigen ligt een oudere telefoon in een lade (51%).
  • Vooral in de leeftijdsgroep 35 tot 55 jaar wordt een toestel aan familie doorgegeven (27%).
  • Verkochte telefoons zijn meestal aan een vreemde verkocht.

Vorig mobieltje

De cijfers over ongebruikte telefoons die bijvoorbeeld ergens in een lade liggen, vallen vooral op doordat het alleen de vorige telefoons van de ondervraagden betreft. Het zijn dus niet eens de écht oude mobieltjes, maar meestal, relatief gezien, meer recente varianten (die voor de aanschaf van hun huidige smartphone nog gewoon werden gebruikt). Dat er met bijna de helft van al deze apparaten niets meer gedaan wordt, is natuurlijk opmerkelijk.

Wat kan er nog meer met een oude telefoon worden gedaan?

Misschien vind je het wel prima dat een oud toestel veilig opgeborgen ligt en wellicht ooit nog wel eens gebruik dient te worden. Een back-up telefoon hebben is dan ook niet per definitie overbodige luxe.

Heb je meerdere oudere mobieltjes? Naast de populaire antwoorden uit het onderzoek, zijn er nog een aantal andere opties. Zo zou je je toestel bijvoorbeeld ook aan een goed doel kunnen geven. Een andere optie is recyclen. Op deze manieren wordt er toch nog iets goeds mee gedaan!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tien + veertien =