Written by Dennis Manshanden

Oude simkaart in nieuwe telefoon?

Wanneer je je nieuwe telefoon binnen krijgt, wil je er natuurlijk gelijk mee aan de gang. Hij is echter pas echt klaar voor gebruik, zodra je een simkaart in de telefoon plaatst. Jammer genoeg kan je oude simkaart niet zomaar in elke mobiele telefoon. Ook zijn er nog verschillende simkaart formaten, waardoor je simkaart misschien niet zal passen. In deze blog bespreken we de mogelijkheden om jouw oude simkaart in je nieuwe telefoon te krijgen.

Kan ik mijn oude simkaart in mijn nieuwe telefoon plaatsen?

Oude simkaart in nieuwe telefoon zetten? Dat kan! Allereerst zul je een simlockvrije mobiele telefoon moeten hebben. Wanneer je oude simkaart een sim only abonnement van een andere provider is, kan deze namelijk niet in een telefoon met simlock. Een simlock is een softwarematige blokkering. Je kunt dus niet direct aan de telefoon zien of je een simlockvrije telefoon hebt. Door een simkaart van een andere provider te proberen kun je erachter komen of jouw telefoon simlockvrij is of niet.

Geen simlockvrije telefoon? Lees dan de onderstaande oplossing! Heb je wel een simlockvrije telefoon? Lees dan verder welke formaten simkaarten er zijn en of je deze zelf kunt knippen om je oude simkaart in je nieuwe telefoon te doen.

Oplossing: Maak je telefoon simlockvrij

Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle mobiele telefoons wel simlockvrij. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kun je hem zelf simlockvrij maken via de website of door contact op te nemen met de provider. Bij de provider kun je een zogenaamde ‘unlockcode’ aanvragen. Zo wordt de simlock op je telefoon uitgeschakeld. Wel kan het voorkomen dat de provider alleen meewerkt, wanneer je minimaal een jaar klant bent geweest. Na een jaar is het simlockvrij maken van je telefoon gratis. Binnen het eerste jaar zal dit nog wel geld gaan kosten.

Verschillende simkaart formaten

Afhankelijk van het formaat kan het zijn dat je oude simkaart in de nieuwe telefoon niet past. Er zijn namelijk drie verschillende soorten formaten simkaart. Bij elk formaat moet je wat anders doen om tot een nieuw formaat te komen. Dit bespreken we later in de blog. De drie verschillende simkaart formaten zijn:

  • Standaard simkaart
  • Micro-simkaart
  • Nano-simkaart

Sinds kort is het ook mogelijk om een eSIM aan te schaffen. Lees hier verder meer over.

Standaard simkaart

De standaard simkaart is de grootste simkaart van alle formaten. Dit formaat wordt voornamelijk gebruikt voor oude en goedkope telefoons. Deze past dus eigenlijk alleen in mobiele telefoons die flink wat jaren geleden werden uitgebracht. Een voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy Sll uit 2011.

De micro-simkaart

De micro-simkaart is weer een stuk kleiner dan de mini-simkaart. De micro-simkaart wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Een aantal jaar terug zat deze simkaart nog wel in de toenmalige toptoestellen, zoals de iPhone 4 en Samsung Galaxy S5.

Nano-simkaart

De nano-simkaart is de simkaart die momenteel het meest gebruikt wordt. Dit is de kleinst mogelijke simkaart. Hij past in vrijwel alle nieuwe telefoons, zoals de iPhone 11 en de Samsung Galaxy S20. Een reden waarom de simkaarten steeds kleiner worden gemaakt, is om ervoor te zorgen dat er in de binnenkant van je smartphone meer ruimte voor de fabrikant overblijft. Zo kan de fabrikant een grotere accu, een betere processor, etc. in je telefoon plaatsen, om een betere kwaliteit te waarborgen.

Alternatief: De eSIM

De nieuwste variant van simkaarten is de eSIM. Sinds dit jaar is het pas mogelijk om een eSIM sim only aan te schaffen. Hiervoor heb je geen simkaart nodig, want het hele proces verloopt volledig digitaal. Omdat de eSIM nog vrij nieuw is, zijn er ook nog niet veel providers die de eSIM aanbieden en werkt het ook nog niet op elke telefoon.

Wil jij geen gedoe meer met al die simkaarten hebben? Dan is een eSIM sim only de perfecte optie voor jou! Bekijk de belangrijkste informatie en aandachtspunten over eSIM sim only op deze pagina. Blijf je toch bij een reguliere oude simkaart voor je nieuwe telefoon? Lees dan verder of een simkaart knippen een geschikte oplossing is.

Simkaart zelf knippen?

Als de simkaart te groot is voor je nieuwe telefoon, kun je de simkaart bijsnijden. Echter hangen er wel een paar kleine risico’s aan het zelf knippen van je simkaart. Welke?

  • Tijdens het bijsnijden of knippen kan de simkaart stuk gaan. Je zult dan een nieuwe simkaart moeten aanvragen.
  • Ook kan het gebeuren dat de simkaart toch niet helemaal goed past en niet meer uit je nieuwe telefoon te krijgen is.

Om de bovenste risico’s te voorkomen kun je gebruik maken van een speciale simkaart knipper of het simkaart knippen te laten doen door een gespecialiseerde winkel. Is je simkaart juist te klein voor je nieuwe smartphone, dan kun je altijd een simkaart-adapter kopen. Dit is een simkaart behuizing waarin je de kleinere simkaart plaatst. Je vergroot dan zelf het formaat van je simkaart.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

acht + vijf =