Written by Mark Bakker

Mobiele operators terughoudend met 5G samenwerking

De Nederlandse mobiele operators zijn nog erg terughoudend op het gebied van een samenwerking voor de aanleg van een 5G infrastructuur. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Financieel Dagblad. De kosten voor de aanleg van een 5G netwerk gaat in Europa alleen al 300 tot 500 miljard kosten volgens brancheorganisatie GSMA. Veel buitenlandse mobiele operators hebben inmiddels aangegeven open te staan voor een samenwerking bij de bouw van een nieuw 5G netwerk. Lees in dit artikel meer over waarom de Nederlandse operators terughoudend zijn met betrekking tot een samenwerking.

Wat houdt het 5G netwerk in?

5G is de 5de generatie mobiele netwerken. 5G staat vooral bekend om zijn zeer hoge snelheid. Naast dat het zorgt voor meer snelheid kan het ook meer data versturen, is het veiliger dan de voorgaande netwerken en zorgt het ervoor dat de batterij van het mobiele apparaat langer mee kan. Naast de vele voordeel dat een 5G internet te bieden heeft is er ook een nadeel. De frequentiebanden van 5G hebben een laag bereik waardoor er meer antennemasten en basisstations nodig zijn om hetzelfde bereik als 4G te bereiken. Hierdoor zijn de kosten voor de aanleg van een 5G netwerk erg hoog.

Waarom zijn de operators terughoudend?

Waar Nederlandse operators in het verleden wel hebben samengewerkt met de bouw van een mobiel 4G netwerk, zijn ze nu nog erg terughoudend. Zo zijn er in het verleden samenwerkingen geweest met de aanleg van een netwerk op de stations Utrecht en Amsterdam centraal. Verder is er ook een samenwerking geweest bij de aanleg van een mobiel netwerk in de Amsterdam Arena, op Schiphol en in tunnels bij Maastricht en Delft.

Volgens de mobiele providers zijn er in dit geval nog te veel obstakels. Zo beweren de providers bang te zijn voor aantasting van hun concurrentiepositie. KPN bijvoorbeeld, geeft aan dat de core-business van het bedrijf het leveren van een hoogwaardig netwerk is. KPN wilt vanuit dat standpunt hun eigen hoogwaardige 5G netwerk aan kunnen bieden aan hun klanten. T-Mobile beweerd het in de concurrentiestrijd vooral te moeten hebben van hun mobiele netwerk en staat om die reden nog niet te springen om een samenwerking. Vodafone heeft laten weten dat het een andere samenwerking op het gebied van netwerken niet aan de orde vindt.

De analisten pleiten voor een 5G samenwerking

Er zijn meerdere analisten die pleiten voor een samenwerking voor de aanleg van een 5G netwerk. Bijvoorbeeld Remko de Bruijn die meldt dat het onhoudbaar is om weer 3 netwerken naast elkaar te bouwen. Door het beperkte bereik van de voor het 5G bestemde frequentiebanden zijn er veel meer antennemasten en basisstations nodig om hetzelfde bereik als het 4G netwerk te realiseren. Hierdoor zal het straatbeeld nog meer vervuild worden. Frank Dekker wijst op het feit dat andere grote infrastructuren ook niet over elkaar heen worden gelegd. “Je gaat ook geen 3 snelwegen over elkaar heen leggen, echt efficiënt en logisch is het allemaal niet”.

Brengt de toekomst een 5G samenwerking?

Voor zoals het er nu uitziet, komt er op korte termijn nog geen 5G samenwerking tot stand tussen de providers. De providers hebben elk hun redenen om niet samen te werken met het aanleggen van een 5G netwerk. Ze willen hun eigen netwerk bouwen om op die manier onderscheidend te blijven voor hun klanten. Aan de andere kant is het ook erg onwaarschijnlijk dat de providers elk een eigen 5G netwerk aan gaan leggen. Dit zal het straatbeeld namelijk vervuilen met erg veel antennemasten en basisstations.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × twee =