Written by SimonlyCheck

De ontknoping op de Duitse 5G veiling

Afgelopen maand zijn de frequenties 2Ghz en 3,6Ghz geveild op de Duitse 5G markt. Onder leiding van de Bundesnetzagentur, de federale toezichthouder op onder andere de duitse post en telecom markt, worden de frequenties geveild onder meer door de schaarste op de markt. De teller voor de frequenties lijkt langzaam tot stilstand te komen en staat nu op een bedrag van bijna 5,3 miljard. Lees hier meer over de inhoud van de 5G netwerk veiling, de deelnemers en de uiteindelijke verdeling.

Wat houdt de 5G veiling in?

Tijdens de 5G veiling worden de 2Ghz en 3,6Ghz frequenties geveild. Deze frequenties hebben ieder hun eigen functie binnen het 5G netwerk. Hoe hoger de frequentieband is des te sterker de capaciteit van de band zal zijn. Dit betekent dat er hogere frequenties nodig zijn om bijvoorbeeld de capaciteit in drukke steden op te vangen. Echter zal het bereik minder worden op het moment dat de frequentie hoger wordt. Lagere frequenties kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld landelijke dekking. De totale uitgaven van de veiling liggen rond de 5,3 miljard. Waar aan het begin van de veiling per dag de totale uitgaven met 1 miljard toe namen begint er nu rust te komen en lijken de frequentieblokken verdeeld te zijn.

De deelnemers van de 5G netwerk veiling

Aan de veiling voor de 2 frequentiebanden doen in totaal 4 netwerkoperators mee. Allereerst de 3 grote netwerkoperators uit Duitsland: Deutsche Telekom, Vodafone en Telefonica Deutschland. Naast deze 3 grote operators is ook het bedrijf Drillisch Netz deelnemer aan de veiling. Naast de veiling voor 2Ghz en 3,6Ghz frequentiebanden van het 5G netwerk komen er ook nog veilingen voor de frequentiebanden 3,7Ghz, 3,8Ghz en 26Ghz. Voor de veilingen van 3,7 & 3,8Ghz is er al een aanmeldprocedure aangekondigt. Voor de 26Ghz veiling zal deze aanmeldprocedure nog ontwikkeld moeten worden.

Wat zijn de huidige verdelingen?

In totaal is er nu voor bijna 5,3 miljard uitgegeven op de veiling voor het 5G netwerk. Waar aan het begin het bedrag met een miljard per dag steeg lijken de grootste verdelingen te zijn gedaan. Tijdens de veiling is het per frequentieband mogelijk om op frequentieblokken te bieden. Hieronder een overzicht van de netwerkoperators met het daarbij horende totaal geboden bedrag en het aantal blokken waarop zij de hoogste bieder is.

  • De Deutsche Telekom heeft tot nu de grootste uitgaven gedaan van in totaal 1,798 miljard. Hierdoor is het de hoogste bieder op 4 frequentieblokken in de 2Ghz frequentieband en 9 blokken in de 3,6Ghz band.
  • Vodafone heeft totaal geboden 1,455 miljard. Hiermee is Vodafone de hoogste bieder op 4 blokken van de 2Ghz band en 7 van de 3,6 frequentieband.
  • Daaropvolgend heeft het bedrijf Telefonica Deutschland het meest geboden. Dit bedrijf heeft voor 996,8 miljoen aan boden gedaan. Hiermee heeft Telefonica het hoogste bod op 2 blokken in de 2Ghz band en 6 blokken in de 3,6 frequentieband van het 5G netwerk.
  • Tot slot heeft het bedrijf Drillisch Netz voor 940,4 miljoen geboden. Het bedrijf is hiermee hoogste bieder op 2 blokken van de 2Ghz band en 6 blokken van de 3,6Ghz band.

De veiling is nog niet afgelopen maar lijkt zijn einde te naderen. De verdeling van het aantal blokken in de 2 verschillende frequentiebanden lijken relatief eerlijk verdeeld te zijn maar er zouden dus nog verschuivingen plaats kunnen gaan vinden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 3 =