Written by SimonlyCheck

Obligatiehouders hebben de macht bij Lebara

De obligatiehouders hebben de macht binnen Lebara overgenomen van de Zwitserse investeringsmaatschappij Palmarium, meldt het Financieel Dagblad. Doordat de obligatiehouders hun obligaties hebben omgezet naar aandelen is het Zwitserse bedrijf buiten spel gezet. Lees in deze blog wat de veranderingen binnen Lebara inhouden en of het gevolgen heeft voor de Lebara klanten.

Waarom deze verandering bij Lebara?

Wat heeft de obligatiehouders ertoe gebracht de obligaties om te zetten in aandelen? Allereerst heeft het te maken met de verkoop van Lebara Spanje. Bij deze verkoop zijn de cijfers onvolledig en te laat gepubliceerd. Daarnaast heeft Lebara ook een couponbetaling gemist waardoor het voor de obligatiehouders genoeg is geweest. Een couponbetaling is de rente die obligatiehouders krijgen voor het hebben van een obligatie.

De machtsovername binnen Lebara

Lebara werd in 2017 voor € 420 miljoen gekocht door het Zwitserse Palmarium. Dit bedrijf financierde de aankoop met het verkopen van €350 miljoen aan obligaties. Ruim 33% van de obligatiehouders hebben ermee ingestemd hun obligaties om te zetten naar aandelen. Palmarium heeft 3 dagen de tijd om €360 miljoen te betalen aan de obligatiehouders. Lukt dit niet? Dan zal de Nederlandse rechter de overzetting van de obligaties naar aandelen voorgelegd krijgen.

De winstdaling bij Lebara

In het laatste kwartaal van 2018 heeft Lebara een omzet van €123 miljoen gedraaid. Dit betekende een daling van de winst met 8%. Lebara wijdt dit aan de nieuwe regelgeving in Duitsland en de daling van het aantal klanten. Door de nieuwe regelgeving in Duitsland moeten prepaid kopers zich identificeren. Verder ligt sinds de nieuwe merkstrategie van Lebara de focus op meer winstgevende klanten. Hierdoor is het klantenbestand gedaald en dus mogelijk de winstdaling aan te wijten.

De nieuwe strategie van Lebara

Waar Lebara zich in het verleden vooral heeft gefocust op de verkoop van prepaid simkaarten, ligt de focus nu voornamelijk op Sim Only abonnementen. Het legt de focus op een jongere doelgroep met ongelimiteerde en transparante telefonie en internetdiensten. Op dit moment heeft Lebara ongeveer 900000 actieve simkaarten in Nederland, grotendeels prepaid simkaarten. Lebara is in vergelijking met andere providers laat met het aanbieden van Sim Only abonnementen. Op het gebied van internationale Sim Only abonnementen zijn ze juist de eerste. Waar je bij de andere providers letterlijk wordt begrensd, is dit bij Lebara niet het geval. Lebara biedt Sim Only abonnementen die geldig zijn in veel landen wereldwijd.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier + vijf =