Written by SimonlyCheck

Nederlands sim-only een van de goedkoopste van Europa

Uit het jaarlijkse EU Mobile benchmark rapport van Telecompaper zijn een aantal opmerkelijke cijfers vrijgegeven. Zo zijn de prijzen van sim-only pakketten in de meeste West-Europese landen gedaald. Elders in Europa zijn de prijzen nog steeds even duur of duurder geworden. De voornaamste conclusies en ontwikkelingen bespreken wij verder in dit artikel.

Sim only prijzen in Europa

Denemarken had in het eerste kwartaal van 2018 de goedkoopste sim-only prijzen De duurste sim-only prijzen waren van Portugal en Griekenland. De Nederlandse prijzen van sim-only abonnementen zijn over het algemeen ook gedaald. Uit een eerder rapport over sim-only pakketten binnen Europa kwam Nederland ook al positief naar voren door de relatief lage kosten van de sim-only pakketten. Met name de pakketten met 1000 belminuten en databundels zijn in Nederland een stuk goedkoper dan in sommige andere Europese landen . Er zijn maar een paar landen die in dit opzicht goedkoper zijn.

Vergelijking mobiele tarieven in 16 EU-landen

Er zijn in het eerste kwartaal van 2018 mobiele tarieven van 16 landen in Europa vergeleken met elkaar. Deze resultaten zijn afgewogen tegen die van dezelfde periode het jaar ervoor (Q1 2017). De gemiddelden worden door een aantal aspecten samengesteld. Onder andere de maandelijkse kosten, promoties en aansluitkosten worden gebruikt om de TCO (TCO= Total Cost of Ownership) te berekenen. Een onafhankelijke partij heeft dit rapport opgesteld.

Er is gekozen om met mediaan prijzen te werken in plaats van gemiddelde prijzen om een vertekend beeld door uitschieters tegen te gaan. Ook zijn de prijzen gecorrigeerd naar koopkracht van het land. Er is gekeken naar sim-only pakketten en naar pakketten in combinatie met een mobiele telefoon.

 

Goedkoopste en duurste landen

Uit het rapport is Denemarken het enige West-Europese land dat echt goedkoop genoemd mag worden.Dit komt door de lage prijs van 15 euro als mediaan van TCO. Nederland, Frankrijk, Italië, Finland en het Verenigd Koninkrijk vallen onder de categorie van landen die over het algemeen goedkoop zijn. Hun mediane TCO ligt onder het gemiddelde van alle 16 landen die zijn vergeleken met elkaar.  

Over een aantal landen kunnen conclusies worden getrokken.

  • Nederland scoort goed met de sim-only over alle pakketten. Alleen in de combinaties met meer dan 10 gb scoort Nederland minder. Maar in het algemeen scoort Nederland hoog door 7e van de 16 te worden.
  • In Zwitserland zijn de sim-only pakketten duur., maar veel minder prijzig wanneer er bij een pakket ook een high-end smartphone zit.
  • Italië is in het algemeen goedkoop met budget sim-only pakketten die merendeels goedkoop zijn met pakketten inclusief high-end toestel.
  • Noorwegen is minder duur dan vorig jaar en trapt Italië van de troon af.
  • België, Ierland en Spanje bij deze landen waren de resultaten in het algemeen gemengd over alle pakketten.   

 

Daling in Nederlandse sim-only prijzen

De Nederlandse prijs is vergeleken met vorig jaar goedkoper geworden in de pakketten met een high-end toestel. Vooral in de range van 1-360 belminuten en 2-5 gb data zijn er verbeteringen plaatsgevonden.

Landen als Spanje en Duitsland zijn er ook op vooruit gegaan op dit terrein. Bij een van de meest voorkomende sim-only pakketten met 1000 belminuten en 10gb+ data per maand is er ook een prijsdaling geweest. Over alle 16 landen is er een gemiddelde prijsdaling van 36 euro tegenover een daling van 43 euro het jaar daarvoor geweest. In het algemeen is de daling gemiddeld minder door hoge stijgingen in de landen die relatief duur zijn. 

Denemarken heeft veruit het goedkoopste sim-only in het algemeen met italië en Frankrijk daarachter. Nederland is aanzienlijk goedkoper geworden en komt daarom onder het gemiddelde van de 16 landen van 36 euro TCO met 31 euro TCO.

Griekenland ligt veruit op de laatste plek met een TCO van 288 euro een stijging vergeleken met vorig jaar, ook dat is ruim negen keer meer dan wij in Nederland gemiddeld betalen.  

 

Nieuwe strategie belangrijk

Uit een rapport van Telecompaper blijkt dat FMC (fixed mobile convergence, ofwel een gecombineerd vast-mobiel aanbod) in diverse Europese landen de standaard strategie wordt bij de providers. In Nederland doen veel providers hier ook aan. Onder andere KPN, Vodafone en Ziggo doen hier al aan omdat zij ook andere diensten aanbieden (thuis televisie en wifi). Het houd in dat klanten die en een mobiel abonnement hebben en nog een dienst hebben daar profijt van hebben in de zin van extra opties of extra data in de abonnementen.

Providers doen dit veel om groter marktaandeel te werven en om meer klanten te krijgen.

Van de 16 landen heeft frankrijk het grootste aanbod van FMC pakketten. Er zijn ook landen als Noorwegen en Finland die bieden geen FMC-pakketten aan. Doordat deze strategie steeds belangrijker wordt, wordt er verwacht dat het aantal FMC-pakketten gaat groeien in de komende tijd.

 

Gerelateerde berichten
Goedkoopste sim only

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twee × 1 =