Mobiel betalen stijgt in populariteit
Waar het betalen met een pinpas het contant betalen al een tijdje had gepasseerd, duurt het niet lang meer tot het betalen met de mobiele telefoon dit ook gaat doen. Het aantal Nederlanders dat het liefst via hun smartphone (contactloos) betaalt, is al bijna gelijk aan het aantal Nederlanders dat het liefst contant betaalt.
Mobiel betalen
Van alle Nederlanders geeft 15 procent aan het liefst hun mobiele telefoon te gebruiken als betaalmethode (in plaats van een pinpas of contant), terwijl 17% de voorkeur geeft aan contant betalen. Deze cijfers zijn afkomstig van Telecompaper.
Contactloos met je telefoon betalen is een relatief nieuw concept, waardoor het dus al snel gestegen is in populariteit. Dit blijkt ook uit het aantal mensen dat zegt al te kunnen betalen met een mobiel: namelijk 35 procent (dit was vorig jaar nog 28 procent). Hoewel vooral jongeren hiervoor kiezen, maken ook ouderen steeds vaker de overstap.
Betalen met een pinpas is nog altijd veruit het populairst: 63% geeft dit de voorkeur. Toch denkt de helft van de ondervraagden dat betalen met een smartphone de standaard wordt, en dat contant steeds minder gebruikt gaat worden.
Tevreden gebruikers
Degene die hun telefoon gebruiken als betaalmiddel, zijn vrij tevreden. Sterker nog, 71 procent is zo tevreden dat ze vertellen niet meer zonder mobiel betalen te kunnen.
Er worden hierbij meerdere voordelen genoemd. Zo kan onder andere de portemonnee worden thuisgelaten en wordt er tijd bespaart in de rij aan de kassa.
Overstappen naar mobiel betalen
Van alle Nederlanders die momenteel er nog niet voor kiezen om mobiel te betalen, zegt 32 procent dit in de komende twaalf maanden wel te willen uitproberen.
De volgende redenen voor het (nog) niet kiezen voor mobiel betalen worden het vaakst genoemd:
- Niet-zichtbare voordelen t.o.v. andere betaalmethoden (38%)
- Veiligheid (28%)
- Telefoon niet bij de kassa willen pakken (20%)
Als verificatiemethode is vooral een pincode invoeren voor mobiele betalers gebruikelijk (42 procent). Hierna komen zowel vingerafdruk als gezichtsherkenning (beide 36%).