Written by Donat Berisha

KPN stopt eind maart met 3G-netwerk

Sim only provider KPN stopt definitief met 3G. Hierbij heeft KPN ook een datum aangegeven: haar mobiele 3G-netwerk stopt per 31 maart 2022. Sluit je tegenwoordig een sim only af, dan zit je natuurlijk al op 4G of 5G. Heb je echter nog een oudere (prepaid) simkaart, of een telefoon die maximaal 3G ondersteunt, dan is het van belang om te weten hoe het zit met de stopzetting van het 3G-netwerk van KPN.

KPN 3G stopt: De feiten op een rijtje

Het mobiele 3G-netwerk van KPN stopt per 31 maart 2022. Dat staat inmiddels vast. Het volgende is hierbij bekend:

  • Er komt ruimte vrij voor de 4G- en 5G-netwerken.
  • Klanten moeten overstappen naar 4G, of worden teruggezet naar 2G.
  • De mobiele providers die van het KPN-netwerk gebruik maakten, kunnen ook geen 3G meer aanbieden.

Lees verder voor een toelichting op het bovenstaande.

Ruimte voor de 4G- en 5G-netwerken

Een netwerk neemt capaciteit en frequenties in beslag. Doordat KPN stopt met haar 3G-netwerk, komt er dus capaciteit vrij voor de 4G- en 5G-netwerken. Ook kunnen bepaalde frequenties worden ingezet voor deze netwerken. Volgens telecomprovider KPN versterkt dit haar 4G- en 5G- netwerken.

Overstappen naar 4G, of teruggezet worden naar 2G

Ben je KPN-klant en maak je gebruik van haar 3G-netwerk? Er zijn dan twee mogelijkheden waar je voor kunt kiezen.

Zelf raadt KPN aan om over te stappen naar 4G of 5G. Deze netwerken zijn stabieler, sneller, en veiliger. Heb je een telefoon die maximaal 3G ondersteunt, dan dien je te upgraden naar een 4G- of 5G-toestel. Voor oudere simkaarten geldt ook dat je over dient te stappen naar een 4G- of 5G-simkaart.

Doe je echter niets, dan zet aanbieder KPN je terug op haar 2G-netwerk. Deze blijft langer in de lucht, onder andere omdat bepaalde systemen & apparaten (zoals alarmcentrales & alarmsystemen, slimme meters, en navigatiesystemen) nog op 2G zitten, en omdat bepaalde oudere telefoons nog met 2G werken. KPN geeft aan dat dit met name ervoor zorgt dat je internetverbinding langzamer wordt en dat de geluidskwaliteit van bellen minder is.

Mobiele providers op het KPN-netwerk

KPN heeft haar eigen netwerken. De meeste Nederlandse mobiele aanbieders echter niet. Een deel hiervan maakt gebruik van het 3G-netwerk van KPN (andere aanbieders maken gebruik van de netwerken van T-Mobile of Vodafone)

De providers op het mobiele netwerk van KPN zijn Simyo (dochterbedrijf), Youfone en Budget Mobiel. Ook deze providers kunnen geen 3G meer aanbieden, omdat het KPN 3G-netwerk dus stopt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × twee =