Written by SimonlyCheck

KPN stopt met 3G-netwerk in 2022

Eind juli kondigde KPN aan haar 3G-netwerk te stoppen in 2022. Een grote verrassing kun je het niet noemen want met de komst van 4G werd 3G verouderd. Ook zal KPN het oude netwerk weer hergebruiken voor andere doeleinden. In dit artikel gaan we vertellen waarom KPN haar 3G netwerk stopt.

Waarom zet KPN haar 3G-netwerk uit?

KPN heeft verschillende soorten abonnementen zoals de KPN zakelijke mobiel abonnementen. KPN en Providers merken sinds de introductie van 4G dat de klanten die voor 3G kiezen bij hun abonnementen behoorlijk is gedaald. Zelfs in het begin begon het aantal 3G klanten al af te nemen en nu 4G steeds goedkoper wordt, is dat alleen maar meer gaan dalen. Volgens KPN heeft inmiddels 95% van hun klanten een telefoon die geschikt is voor 4G (het precieze nummer is niet bekend) en dat zal in de komende jaren waarschijnlijk wel 100% worden. De focus van de mobiele data markt is compleet gegaan naar 4G dus zal het niet meer zo winstgevend zijn als vroeger.
Al deze factoren leiden dus in dit geval tot het stoppen van het gebruik van het 3G-netwerk.

Komt er een alternatief in de plaats?

Omdat KPN de frequenties waarop het 3G-netwerk nog wel behoudt gaan zij daarop ook een 4G-netwerk aanbieden. Hiermee zou je ook kunnen bellen en SMS’en.
Voor mensen die wel nog een telefoon hebben met 3G verbinding: geen zorgen! je zult niet compleet zonder verbinding zitten. KPN houd namelijk wel haar 2G netwerk online. Daarmee kun je ook gewoon blijven bellen en SMS’en. In de toekomst zal 5G haar intrede maken in de mobiele data markt. Dat zal naar waarschijnlijk pas ergens in 2020 zijn.

KPN niet de enige die haar 3G-netwerk uitzet

In december 2017 maakte Vodafone al bekend dat zij al in 2020 stoppen met het aanbieden van mobiel internet via een 3G-netwerk. Zij zullen net als KPN wel nog hun 2G-netwerk online houden. Dit heeft overigens te maken met het feit dat veel M2M applicaties over een 2G-netwerk lopen. Voor de rest hoeven 3G gebruikers zich tot 2021 geen zorgen te maken. Tot 1 januari 2017 zijn verlengde vergunningen van 3G-netwerken nog geldig.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × vier =