Written by Donat Berisha

KPN heeft beste mobiele netwerk volgens Umlaut

Telecomprovider KPN scoort het hoogst in de meest recente benchmark test van mobiele netwerken door Umlaut. Volgens de benchmark organisatie heeft KPN dan ook het beste Nederlandse mobiele netwerk van 2022. KPN stoot T-Mobile, dat hiervoor vijf keer op rij de test had gewonnen, van de troon. Er wordt in de test gekeken naar de belangrijkste aspecten van het mobiele netwerk, waaronder voice en data.

Scores van de mobiele providers

Aangezien KPN, T-Mobile en Vodafone in Nederland de drie providers met eigen netwerk zijn, heeft Umlaut deze drie netwerken getoetst. De totale scores, uit een maximale hoeveelheid van 1000 punten, zijn als volgt:

  1. KPN: 976 punten
  2. T-Mobile: 972 punten
  3. Vodafone: 938 punten

Het verschil tussen KPN en T-Mobile is miniem, terwijl Vodafone achterloopt. Toch behaalt Vodafone alsnog hoge scores, waardoor de aanbieder een ‘zeer goed’ scoort. KPN en T-Mobile scoren een stap hoger: ‘uitstekend’.

Scores per onderdeel

De drie onderdelen die worden getoetst tijdens de Umlaut benchmark test zijn ‘Voice’ (bellen), ‘Data’, en ‘Crowd’ (crowdsourcing; metingen via software in apps van mobiele klanten). Hieronder lees je een toelichting per provider per onderdeel.

Voice

Op het gebied van bellen behalen de aanbieders de volgende scores:

  1. KPN en T-Mobile: beide 298 punten
  2. Vodafone: 294 punten

De scores voor bellen kunnen bijna niet beter: het maximaal aantal punten is 300. De Nederlandse telecomaanbieders hebben hun netwerken dan ook zo goed als geoptimaliseerd voor mobiel bellen. Er is onder andere gekeken naar de kwaliteit van het geluid en hoe lang het duurt om een verbinding op te zetten.

Data

Waar voor het bellen KPN en T-Mobile hetzelfde scoren, geldt dat niet voor data. Hier onderscheidt KPN zich namelijk:

  1. KPN: 437 punten
  2. T-Mobile: 432 punten
  3. Vodafone: 402 punten

Het totaal aantal haalbare punten voor data is 450. Om te bepalen hoe goed het mobiele datanetwerk van een telecomprovider is, wordt gekeken naar meerdere aspecten van data in steden (zowel lopend als in auto’s), dorpen (in auto’s), wegen (in auto’s), en bij spoorwegen. Deze aspecten zijn downloaden, uploaden en YouTube filmpjes.

Op elk punt scoort KPN het hoogst (of gedeeld het hoogst). Vooral bij data scoort Vodafone beduidend lager in ieder aspect, wat ook te zien is in het totaal aantal punten voor data (stuk lager dan de andere mobiele netwerken).

Crowd

In totaal hebben 112,509 Nederlanders bijgedragen met ongeveer 399 miljoen metingen tussen eind augustus 2021 en begin februari 2022. Het betreft metingen voor dekking, downloadsnelheid en vertraging. De scores per provider zijn als volgt (maximale hoeveelheid punten is 250):

  1. T-Mobile en Vodafone: 242 punten
  2. KPN: 241 punten

Op dit gebied loopt Vodafone dus niet achter en scoort KPN zelfs het laagst. Vodafone en T-Mobile scoren het hoogst op dekking. Alle drie de providers behalen in de meeste aspecten van crowd(sourcing) vergelijkbare punten.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

achttien − 5 =