Written by Donat Berisha

iPhone dual sim, hoe werkt het?

Met iPhone dual sim kun je twee telefoonnummers aansluiten op één iPhone. Dit kan om meerdere redenen gunstig zijn. Het handige is dat Apple dit mogelijk heeft gemaakt, zonder daadwerkelijk een tweede fysieke simkaart nodig te hebben (dankzij eSIM). Wil je weten hoe dual sim voor iPhones werkt en welke modellen het ondersteunen? Lees dan snel verder voor meer informatie!

iPhone dual sim

Met dual sim voor iPhones maak je gebruik van twee telefoonnummers / sim only abonnementen, terwijl je maar één simkaart in je telefoon hebt. De andere ‘simkaart’ is namelijk digitaal en werkt dankzij eSIM. Hierdoor heb je als het ware een ‘dubbele simkaart’ op je iPhone, waarvan één fysiek en de ander dus digitaal (sterker nog, alle iPhone 13 modellen ondersteunen zelfs twee eSIMs, waardoor je helemaal geen fysieke sim meer nodig hebt).

Houd rekening met het volgende wanneer je iPhone dual sim wilt gebruiken:

 • Check altijd eerst of een mobiele provider wel eSIM sim only ondersteunt (zodat je gebruik kunt maken van dual sim). Ondersteunt een aanbieder het, dan zul je de mogelijkheid voor het kiezen hiervan tijdens het bestellen van een abonnement zien. Zie je deze mogelijkheid niet, dan is de kans groot dat je bij deze provider geen gebruik kunt maken van dual sim. In Nederland bieden onder andere KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone eSIM aan.
 • Vooral de nieuwere iPhones ondersteunen dual sim; oudere modellen niet. Wees er dus zeker van dat jouw toestel het wel ondersteunt, voordat je een sim only afsluit. Hieronder lees je welke iPhones dat zijn.

Welke iPhone modellen ondersteunen dual sim?

Velen vragen zich af: ‘Kan ik met mijn iPhone 11 dual sim gebruiken?’, of: ‘Ondersteunt mijn iPhone SE dual sim?’ Het is logisch dat deze vragen gesteld worden, omdat je niet met ieder model gebruik kunt maken van twee telefoonnummers op één toestel.

Wil je zeker weten of jouw iPhone dual sim ondersteunt? Hieronder zie je een lijst met alle iPhone die het ondersteunen.

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone SE 3 (2022)
 • iPhone SE 2 (2020)
 • iPhone XR
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max

Dual sim dankzij iPhone eSIM

Zoals hierboven is beschreven, speelt eSIM een belangrijke rol. Dit is een virtuele ‘simkaart’ die werkt op basis van de eSIM-functionaliteit van een telefoon. Doordat een telefoon die dit ondersteunt ook een simkaartslot heeft, kunnen er twee telefoonnummers op één iPhone gebruikt worden.

Wil je meer leren over eSIM voor iPhones? Lees dan ons iPhone eSIM artikel.

Een dual sim / eSIM sim only abonnement bestellen

Heb je een iPhone met dual sim ondersteuning? Dan is de volgende stap het afsluiten van een eSIM abonnement. Dit is eenvoudig te doen tijdens het bestelproces. Het maakt hierbij niet uit voor welke sim only provider je kiest (zolang deze wel eSIM ondersteunt). Je krijgt tijdens het bestellen altijd de mogelijkheid om voor een eSIM abonnement te kiezen.

Hierdoor kun je met je iPhone dual sim gebruiken. Je kunt namelijk gewoon eSIM bestellen en activeren op je huidige iPhone, ook als je dus als een andere sim only abonnement hebt lopen en er al een fysieke simkaart in de iPhone zit.

Ben je al klant van een specifieke provider, dan kun je vaak ook overstappen op eSIM. Dit kan via de website of app van je sim only aanbieder, of door contact op te nemen met de klantenservice. Dit is bijvoorbeeld geschikt als je geen dual sim hoeft, maar wel wilt overstappen op eSIM (waardoor je helemaal geen fysieke simkaart gebruikt). Met alle iPhone 13 modellen kun je gebruik maken van dual sim met twee eSIM-abonnementen.

Apple dual sim: Sinds wanneer is het mogelijk?

iPhones hebben altijd slechts één simkaartslot gehad (behalve in China, Hong Kong en Macau). Er is dus altijd ruimte geweest voor één simkaart, maar niet twee. Dat terwijl meerdere Android smartphones al langer ruimte hadden voor twee simkaarten. Waar het met Apple toestellen in de meeste gebieden wereldwijd niet mogelijk was om gebruik te maken van dual sim, was dat bij bepaalde Android toestellen dus wel het geval.

De komst van eSIM heeft dit veranderd. Dit heeft Apple namelijk de mogelijkheid gegeven om toch dual sim te introduceren op iPhones. De eerste (oudste) iPhone die het ondersteunt, is de iPhone XS uit 2018. eSIM is in Nederland echter pas in augustus 2019 geïntroduceerd, omdat T-Mobile het toen als eerste Nederlandse provider aanbood.

Doordat Apple dual sim mogelijk heeft gemaakt, kunnen iPhone-gebruikers nu dus profiteren van de voordelen van twee telefoonnummers op één simkaart.

WhatsApp dual sim op je iPhone

Twee nummers gebruiken met WhatsApp: is het mogelijk? Het antwoord is ja! Hier is namelijk een trucje voor. Whatsapp dual sim op je iPhone (dus twee telefoonnummers gebruiken met WhatsApp) werkt dankzij WhatsApp Business, de zakelijke variant van de chatdienst.

Aangezien WhatsApp het gebruik van twee telefoonnummers op één WhatsApp-account niet ondersteunt, is WhatsApp Business de enige omweg om toch WhatsApp dual sim op een iPhone in te stellen. Aan je Business-account kun je je eSIM-nummer koppelen om gebruik te maken van twee WhatsApp-accounts op één iPhone.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − twaalf =