Written by SimonlyCheck

Internet snelheid mobiel & snelheid testen

De internet snelheid die wordt aangeboden door een provider kan nog wel eens afwijken van de werkelijke snelheid in de praktijk. Dit zien we soms gebeuren bij vaste internet aansluitingen maar is ook zeker bij mobiel internet het geval. Smartphones zijn steeds beter voorzien van krachtigere specificaties. Hierdoor wordt de snelheid van je internet hoger en kan er gebruik worden gemaakt van nieuwe technologie voor internet verbindingen. Zo maken we momenteel gebruik van het snelle 4G netwerk en ligt het 5G internet alweer op de planken. Ook de verschillen in gebruikte techniek van deze netwerken bepalen voor een groot deel de snelheid van het internet. 3G is op zich al redelijk snel maar 4G vliegt er overheen. 5G zal dit op haar beurt weer overtreffen en zo gaan de ontwikkelingen vanzelfsprekend door. Ook binnen deze generaties van mobiele verbindingen zitten weer de nodige verschillen die worden aangemerkt met bv. de LTE en zo is 4G+ weer sneller dan het standaard 4G. Allemaal zaken die meespelen bij de snelheid van je mobiele internet verbinding.

Optimale internet verbinding

Er zijn dus veel verschillende technieken en met de laatste technieken op de markt kun je enorm snel internetten. Het is belangrijk dat wanneer je gebruik wilt maken van bv. 4G of 4G+ je hiervoor wel een geschikt toestel nodig hebt. De meeste nieuwe smartphones zijn hier natuurlijk van voorzien. Toch kan het altijd handig zijn voor het afsluiten van een abonnement even te kijken of na te vragen of je toestel ook daadwerkelijk geschikt is voor de snelheid binnen jouw nieuwe abonnement.

Internetsnelheden van providers

Providers lopen te koop met allerlei snelheden die de consument meeneemt in hun aankoopproces. Toch kan het zijn dat je niet de snelheden behaald die worden beloofd door de aanbieders. Uit een uitgebreid onderzoek naar mobiele verbindingen blijkt dat de snelheid vaak tot 4 keer lager ligt dan waarmee wordt geadverteerd. De aangeboden snelheden worden dus lang niet altijd en overal behaald. Met als proef op de som de 4 grootste aanbieders van 4G zien we dat er grote verschillen zitten tussen de providers en hun snelheden. Tele2 komt met hun 4G+ netwerk veruit het beste uit de test met KPN als sterke “runner-up”. Vodafone volgt op een aardige afstand. Als we kijken naar 4G dan zijn de rollen net eventjes omgedraaid en heeft KPN een lichte voorsprong zo het blijkt op Tele2. Dit verschil is echter erg klein. De overige providers komen in de buurt maar de marge is nog duidelijk te zien. Wij adviseren dan ook voor het 4G netwerk van Tele2 te kiezen. KPN is eveneens een goede keuze. T-Mobile, Vodafone en Telfort volgen.

Zelf 4G internet snelheid testen

Je kan ook zelf jouw mobiele 4G verbinding en de snelheid hiervan testen. In de Playstore kun je zo onder andere de “Ookla Speedtest” app downloaden. Hiermee kun je zien wat de daadwerkelijke snelheid is van jouw huidige mobiele internet verbinding. Ook even een zoekopdracht in Google kan je leiden naar een mogelijke online test. Kies hier bij voorkeur voor een onafhankelijke test.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × vijf =