Huawei test 5g-netwerk in Nederland
Donderdag 28 juni 2018 heeft Huawei in Den haag een live 5G-netwerk demonstratie gegeven, met gebruik van een 100 MHz spectrum in de C-band van 3,5 GHz. Normaal is dit spectrum niet zo beschikbaar, maar voor de demonstratie had het Agentschap Telecom speciaal een tijdelijke vergunning van een dag afgegeven voor de demo bij voor KPN in Voorburg.
Toepassing van 5G-netwerk
Huawei toert momenteel door Nederland heen met een roadshow (“5G Is Now”) om te laten zien wat 5G New Radio inhoudt, in februari eerder dit jaar presenteerde Huawei de eerste 5G-chipset voor mobiele apparaten. Met die 5G-chipset kun je nu camera drones besturen en live beelden streamen naar een VR headset zonder voelbare latency (zonder vertraging in de dataoverdracht). Wat al heel positief klinkt voor 5G want zonder latency/vertraging in het 5G-netwerk is het dus razendsnel, en niet alleen voor de eerder genoemde nieuwe dingen wat je met een 5G-chipset kunt doen. Het 4G-netwerk van nu heeft gemiddeld een latency van 98 ms (milliseconds) in vergelijking met het 3G-netwerk veel sneller (212 ms). Maar met het 5G-netwerk wordt er door Huawei gesproken over 1 ms latency wat dus allemaal nieuwe toepassingen zou meebrengen doordat het simpelweg heel erg snel is.
5G-netwerk voor bedrijven
Huawei Nederland is het bedrijfsleven beginnen te interesseren met 5G toepassingen die het oude niet heeft, zoals op afstand uitleesbare sensoren en VR voor medewerkers in het veld. Huawei Enterprise heeft ervoor gekozen om bedrijven te benaderen om ze zo kennis te laten maken met toepassingen die met het nieuwe 5G-netwerk mogelijk zijn. Hoewel veel van de M2M (Machine 2 Machine) en IoT-toepassingen (Internet of Things) ook op het oudere 4G-netwerk kunnen is de gegarandeerde dekking en service kwaliteit nog niet goed genoeg.
Dit zou 5G dus volgens Huawei allemaal wel kunnen.
5G project in Rotterdamse haven
Huawei verwacht dat 5G wordt ontwikkeld met veeleisende toepassingen in het bedrijfsleven omdat dit de eerste groep klanten is. In samenwerking met KPN werkt Huawei aan een project in de Rotterdamse haven, de twee bedrijven gaan in het hele gebied het 4G-netwerk verbeteren naar 4G+ of 4,75G. Zodra de Nederlandse staat de vergunningen rond heeft wordt 5G NR daar ook aan toegevoegd.
Verschillen en voordelen van een 5G-netwerk vergeleken met een 4G-netwerk
Het klinkt allemaal heel mooi een nieuwe soort draadloos netwerk voor je telefoon. Maar wat zijn dan de verschillen met 4G? In het kort kun je 5G eigenlijk niet met 4G vergelijken op de naam na, maar door de voorlopige nummers kun je een aantal dingen tegenover elkaar zetten dus. Zetten we het evengoed allemaal even op een rijtje voor je.
Minder latency/vertraging
Eerder in het bericht kwam latency ook al naar voren maar nu gaan we er wat dieper op in. Want wat houd latency nou eigenlijk in?
Hoe kleiner de latency van een verbinding hoe sneller alles gaat en hoe minder haperingen, buffers en “kon niet laden” berichten je krijgt. Iedereen kent dat wel tijdens het kijken van een film op Netflix of een video op Youtube. Dat je naast het balkje van de aangeving van het aantal minuten ook een grijs balkje ziet lopen die alvast verder gaat om de video te laden. Het kan voorkomen dat door hoge latency de video gaat bufferen omdat het langer duurt om te laden dan dat de video vooruit gaat.
Met 4G was de latency 98 ms dat houdt in dat het 98 milliseconden duurt voordat de data van punt A naar punt B is. klinkt niet lang maar dit beperkt 4G van heel wat IoT toepassingen. Het 5G-netwerk gaat volgens Huawei minder dan 1 ms latency hebben waardoor de reactietijd vergeleken met 4G dus bijna 100 keer sneller zou zijn. Hierdoor kan de 5G-chipset allerlei nieuwe toepassingen brengen aan bedrijven en voor nieuwe andere toepassingen zoals zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld.
Andere frequenties
5G heeft net als 4G een aantal verschillende soorten frequenties voor allemaal verschillende doeleinden, voor steden minder grote dekking hogere snelheden, voor minder bewoonde gebieden grotere dekking lagere snelheden en voor IoT een veel lagere frequentie door de benodigdheid van een zeer goede dekkingsgraad. Doordat 5G voor meer toepassingen gebruikt gaat worden dan 4G zijn er meer frequenties aangewezen om het 5G-netwerk te optimaliseren wat alleen maar positieve impact heeft op het uiteindelijke gebruik.
Sneller netwerk
Door de lage latency en de andere frequenties en in het algemeen de enorme verbetering in het 5G-netwerk is de verbinding aanzienlijk sneller dan het 4G-netwerk. Huawei spreekt over getallen van 10 tot 20 gb per seconde in plaats van bij 4G 100 tot 1000 mb per seconde maximaal. Deze toename van snelheid zorgt voor een beter netwerk en een veel snellere verbinding bij een 5G-netwerk.
Veel meer toepassingen
Door de lage latency heeft 5G zoveel meer toepassingen dan 4G. 5G kan door zijn lage latency en hoge snelheden op zakelijk niveau allerlei nieuwe dingen die 4G niet aankon zoals 4k streamen en VR video streamen etc. de dekkingsgraad is ook enorm uitgebreidt waardoor logistiek en transport veel beter nauwkeurig door bedrijven gevolgd kan worden.
Dit is nog maar het begin van 5G!
Dit is nog maar het begin van 5G als ze het getest hebben en verder onderzocht hebben komen providers en aanbieders waarschijnlijk nog achter zo veel meer dingen over 5G en wellicht zelfs nog snellere verbindingen. Net als bij het begin van 4G heeft de toekomst nog zoveel te bieden voor 5G.