Written by Donat Berisha

Geen aanpassing standpunt EZK over veiligheid 5G

De Tweede Kamer is begonnen met discussiëren over de veiling van de 3,5 GHz-band. De kamer stelde onder andere vragen over de rol van telecombedrijf Inmarsat. De frequentie van de 3,5 GHz-band wordt op dit moment nog gebruikt door Inmarsat en defensie en staat de ontwikkeling van 5G in de weg. Ook over het toekomstige veilingmodel moet nog een besluit worden genomen.

Er is in ieder geval geen verandering in de standpunten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de gezondheid en veiligheid van 5G

Staatsveiligheid van het 5G netwerk

Op 26 februari heeft staatssecretaris Keijzer antwoord gegeven op de vragen vanuit de fracties van de Tweede Kamer. Met name GroenLinks had vragen over de staatsveiligheid van het 5G netwerk en of er gekeken gaat worden of sommige leveranciers geweerd gaan worden van het gebruik van het 5G netwerk. Andere Europese landen zoals Duitsland en Zweden zijn hier wel streng in en hebben de keuze gemaakt om bepaalde partijen zoals Huawei te weren.

Klik hier om meer lezen over het 5G netwerk en wat het betekent voor onder andere sim only abonnementen.

Antwoorden op de kamervragen

Staatssecretaris Keijzer geeft aan dat Nederland de situatie en ontwikkelingen in andere EU-landen goed in de gaten houdt maar zelf de afwegingen maakt in het beleid. De Europese regels voor frequentievergunningen zijn beperkt en Nederland lijkt voorlopig niet van plan andere eisen te gaan stellen aan leveranciers.

Effecten op gezondheid

Daarnaast geeft het EZK aan dat er geen nieuwe informatie is vanuit de Gezondheidsraad en benadrukt dat er geen verband kan worden aangetoond tussen 5G en effecten op de gezondheid. De gezondheidsraad adviseert de regering wel om zich aan te sluiten bij COSMOS, dit is een gezondheidsonderzoek die de langetermijneffecten van 100.000 mensen meet.

5G is veilig genoeg

Tegenstanders van het 5G netwerk, zoals Stop5GNL, spande in 2020 nog een rechtstaat aan tegen de staat. De rechter gaf de staat in een kort geding gelijk aan de staat en stelde dat bewezen is dat de hoeveelheid blootstelling bij het 5G netwerk 50 maal lager liggen dan het niveau waarop kleine gezondheidseffecten optreden. Er is dus geen reden om 5G te verbieden.

Daarnaast hoeft er volgens de rechter niet gestreefd moet worden naar het zogeheten nulrisico, in de zin dat ieder risico voor de gezondheid van de mensen en het milieu moet worden voorkomen.

Gerelateerd artikel:

Europa loopt achter met 5G-innovaties

0

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier × 4 =