Written by SimonlyCheck

Geen roaming aan, maar toch datakosten?!

Vaak is het het eerste waar je aan denkt als je buiten Europa op vakantie gaat: roaming uitzetten. Om torenhoge rekeningen aan het einde van je reis te voorkomen doe je er verstandig aan dit uit te zetten als je op vakantie gaat buiten Europa. Op deze manier zou het niet mogelijk moeten zijn om met jouw Sim Only abonnementskosten voor je dataverbruik te krijgen. Dit is niet helemaal waar. Tweakers publiceerde onlangs dat bij 2 Nederlandse providers extra kosten kunnen worden verrekend zonder data te verbruiken. Lees in deze blog om welke providers dit gaat en waarom dit kan gebeuren.

Welke providers verrekenen de kosten?

De providers die de datakosten in rekening brachten zonder dat er gebruik werd gemaakt van roaming zijn Youfone en Simpel. Beide zeggen hier weinig invloed op te hebben en dat het inderdaad wel eens voor kan komen. Volgens Youfone eindverantwoordelijke Sjors Hendriks kan dit voorkomen doordat er wordt geschakeld tussen 3G en 4G of doordat er op een iPhone apparaat wifi-assistent aanstaat. Op deze manier wordt er ondanks dat de roaming uit staat heel kort verbinding gemaakt met een mast. Dit is niet te voorkomen mits de partijen dataroaming buiten de EU standaard uitzetten voor haar sim only klanten. Simpel zegt dat het kan voorkomen op het moment dat de roaming wordt uitgezet nadat er een verbinding met een buitenlands netwerk tot stand is gekomen. Het mobiele netwerk kan dan niet weten dat de roaming uit is gezet waardoor er nog steeds internetgegevens naar het toestel kunnen worden gestuurd.

Hoge kosten door rekenbeleid van de providers

Deze hele korte verbindingen met de mast zorgen ervoor dat je ongeveer 1 kilobyte (kb) data verbruikt. Dit stelt natuurlijk helemaal niks voor en zal niet snel voor hoge kosten zorgen bij jouw Sim Only abonnement. De hoge kosten worden veroorzaakt door het afrond systeem van de providers. Die ene kilobyte zal omhoog afgerond worden naar 100 kilobyte. Maak 10 keer tijdens je reis een korte verbinding en je hebt 1 MB verbruikt. Maximaal mogen providers €61,50 rekenen voor bellen of internetten buiten je Sim Only bundel maar deze onverwachte kosten blijven geen leuke ervaring.

De aanpassingen bij de providers

De beide sim only providers gaan aanpassingen doorvoeren om in de toekomst de extra data kosten zonder roaming gebruik te voorkomen. Dataroaming uitzetten buiten de EU is de oplossing waarvoor Youfone heeft gekozen. Hierdoor moeten klanten die wel gebruik willen van de roaming het via de app of website zelf inschakelen. Simpel heeft een nieuwe functie toegevoegd op haar website om het probleem op te lossen. Hier kun je ervoor kiezen het internet compleet voor jouw Sim Only abonnement uit te schakelen.

Voordelig internetten buiten de EU

Ga jij dit jaar een reis maken buiten de EU en wil je wel gewoon gebruik kunnen maken van voordelig mobiel internet? Dat begrijpen wij heel goed. Voor het contact met je vrienden en familie die in Nederland blijven is het belangrijk af en toe een whatsapp bericht te kunnen versturen. Voor het voordelig gebruik maken van internet buiten de eu raden wij je aan zoveel mogelijk te verbinden met WiFi netwerken. Hierdoor zal je geen extra kosten maken en kun je wel gebruik maken van internet in het buitenland.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zes + 19 =