Written by Donat Berisha

Europa loopt achter met 5G-innovaties

Europa moet meer gaan investeren in het 5G netwerk, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie en de European investment bank (EIB). Beide partijen publiceerde het onderzoek met behulp van organisatie Innovfin en benadrukken dat Europa verder achter raakt op landen zoals de VS, China en Zuid-Korea.

Het rapport

De EIB vind dat de laatste 5G-innovaties een sleutelelement zijn om te kunnen blijven concurreren met andere landen op economisch en technologisch gebied. Als voorbeeld wordt gesteld dat de VS 4,6 miljard tot 6,6 miljard meer uitgeeft dan Europa aan de nieuwste 5G-innovaties en nu al een stuk verder is qua ontwikkeling. Europa loopt dus achter op de rest van de wereld en is verre van marktleider op de nieuwe 5G-innovaties.

Investeringen nodig voor Europees 5G Netwerk

Zonder forse investeringen zal het gat tussen Europa en andere ontwikkelde landen alleen maar groter worden. Om de achterstand in te halen moet een groot deel van de investeringen naar bedrijven gaan die apps maken die gebruik maken van 5G. Op dit moment hebben zij moeite met het vinden van investeerders. Met de goede investeringen kunnen juist deze bedrijven helpen om de nieuwste 5G-ontwikkelingen in Europa te stimuleren.

Weinig draagvlak 5G netwerk

In Europa is er relatief gezien dus nog weinig dekking voor de nieuwe 5G-ontwikkelingen, volgens Apple-CEO Tim Cook komt dit onder andere door de hoge prijzen die er nu nog betaalt moeten worden voor mobiele telefoons die het nieuwe netwerk ondersteunen. Hij verwacht dat in de loop van 2021 het draagvlak in Europa voor het 5G netwerk zal toenemen wanneer deze mobiele apparaten betaalbaar worden voor steeds meer mensen.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn de drie grote providers (KPN, T-mobile en Vodafone) al een tijdje begonnen met het neerzetten van 5G-zenders die het hele land kunnen voorzien van het nieuwste netwerk. In ons buurland België gaat deze ontwikkeling minder hard, enkele providers hebben hier een tijdelijke licentie gekregen maar de veiling voor de 5G rechten zal pas in 2022 plaatsvinden.

Wat betekent dit voor sim only abonnementen?

Momenteel wordt in Nederland gewerkt aan het sim only 5G netwerk. De grote providers bieden dit zelfs al aan. Er wordt echter nog niet gebruik gemaakt van de maximale potentie van 5G. Dat betekent dat het 5G-netwerk in praktijk momenteel nog niet veel sneller zal zijn dan 4G. Zodra hogere frequenties worden gebruikt, zullen sim only abonnementen met het 5G netwerk nóg sneller zijn. Naarmate de tijd vordert zullen ook steeds meer telecomproviders 5G sim only abonnementen kunnen aanbieden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twee × 2 =