Written by Donat Berisha

EU verplicht USB-C voor telefoons vanaf 2024

Al even waren de plannen voor een standaard oplader aangekondigd. Nu is er een akkoord: vanaf de herfst van 2024 moeten alle nieuwe telefoons in de Europese Unie een USB-C ingang hebben. Dat betekent dat er een einde komt aan Lightning (van Apple) en andere aansluitingen.

Telefoons en andere elektronische apparaten

Niet alleen voor smartphones gaat gelden dat iedere nieuw uitgebracht product een USB-C aansluiting moet hebben: het geldt voor alle elektronische apparaten die ‘klein’ of ‘middelgroot’ zijn. Naast telefoons, vallen hieronder ook tablets, navigatiesystemen, headsets, oordopjes, digitale camera’s en andere apparaten. Dit betekent dat er voor alle kleine en middelgrote elektronische apparaten een standaard is.

Gemak voor consument

De nieuwe wet moet het makkelijker maken voor Europese consumenten om opladers te gebruiken. Doordat er één standaard is, is het niet meer nodig om allerlei verschillende laders te hebben voor je apparaten. Wie de fabrikant ook is, je zult vanaf 2024 genoeg hebben aan USB-C.

Daarnaast wordt minder afval ook als een van de redenen en voordelen genoemd.

Alle nieuwe apparaten vanaf 2024

Elektronische apparaten die vóór de ingang van de wet op de markt worden ingebracht, hoeven zich niet aan de regels te houden. Pas na ingang moet een klein tot middelgroot elektronisch apparaat voorzien zijn van een USB-C aansluiting.

Toch zullen sommige fabrikanten al eerder de nieuwe regels verwerken. Apple is hier een voorbeeld van: naar alle waarschijnlijkheid is er volgend jaar al een iPhone met USB-C ingang. Het bedrijf, dat uniek was met zijn Lightning oplader, zag de nieuwe wet al aankomen: het schijnt dat Apple al aan het testen was met USB-C voor iPhones. Meermaals heeft Apple zich verzet tegen een standaard (USB-C) oplader, maar deze gaat er dus toch komen.

Bijkomende nieuwe regels

Naast de verplichte aanwezigheid van USB-C, kent de wet ook een aantal andere nieuwe regels. Zo moet fast / quick charging (snelladen) voor ieder apparaat hetzelfde zijn, en krijgt iedereen de keuze tot wel of geen oplader bij aanschaf van een nieuw apparaat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − acht =