Sinds dit jaar is het mogelijk om gebruik te maken van eSIM sim only! In andere landen was het al even beschikbaar, maar sinds 2020 dus ook in Nederland. Er zijn een aantal dingen waar je goed rekening mee moet houden. Zo biedt nog niet elke provider eSIM sim only aan en werkt het ook niet op alle telefoons. Verder zijn er naast de voordelen ook een aantal aandachtspunten. Wil je hierover weten? Je leest hier alle belangrijke informatie rondom eSIM sim only!

Wat is eSIM sim only?

Een van de manieren waarop eSIM tegenwoordig wordt toegepast, is eSIM sim only. Zelf is de eSIM een nieuwe functionaliteit waarbij een simkaart niet meer gebruikt wordt, omdat het hele proces digitaal verloopt. Alles wat je nodig hebt, is een telefoon die eSIM ondersteunt en een provider die het aanbiedt.

Hierdoor is het dus ook mogelijk om voor eSIM sim only te kiezen. Afgekort wordt dit ook wel eSIM only genoemd. Je kunt dus een sim only abonnement online afsluiten en deze direct gebruiken, zonder dat je een simkaart nodig hebt.

Providers die eSIM abonnementen aanbieden

Bij de volgende telecomproviders is het mogelijk een sim only eSIM abonnement af te sluiten:

 • Simyo
 • T-Mobile
 • Vodafone
 • KPN

eSIM sim only afsluiten? Vergelijk direct!

Aangezien eSIM sim only in de toekomst steeds vaker zal worden gebruikt, helpen wij je alvast met het kiezen van een eSIM only abonnement. Bekijk daarvoor onderstaande vergelijker. Wil je direct een eSIM sim only aanschaffen? Klik hieronder op de bestelknop en koop direct jouw favoriete abonnement!

Voordelen eSIM sim only

Om een duidelijker beeld te krijgen van waarom eSIM populairder wordt, hebben we een lijst gemaakt met de belangrijkste voordelen van eSIM sim only:

 • Je bundel aanpassen, veranderen van bundel of voor een andere provider kiezen? Alles kan eenvoudig online geregeld worden.
 • Hoe meer mensen gebruik maken van eSIM in plaats van een simkaart, hoe beter voor het milieu.
 • Wachten op een simkaart? Dat is niet meer nodig! Een eSIM only abonnement kun je online afsluiten en direct gebruiken.
 • Met eSIM kun je gebruik maken van dual sim. Dat betekent dat je zowel eSIM als een simkaart op één telefoon kunt hebben.
 • Het is eenvoudig om je eSIM sim only in het buitenland te gebruiken. In combinatie met bijvoorbeeld dual sim kun je in het buitenland gemakkelijk je eSIM sim only activeren, terwijl je je simkaart voor in Nederland gebruikt.

Hoewel eSIM only dus vele voordelen kent, vraag je je misschien af of er ook nadelen zijn. Er zijn namelijk zeker een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden.

Aandachtspunten om op te letten

Houdt met de volgende aandachspunten rekening wanneer je voor eSIM kiest:

 • Is er iets mis met de eSIM functionaliteit van je telefoon? Dan kan het even duren voordat dit gerepareerd wordt. Je eSIM only overzetten naar een andere telefoon is ook niet altijd mogelijk (T-Mobile heeft bijvoorbeeld bevestigd dat dit voor de veiligheid van de klant niet mogelijk is).
 • De risico’s van sim swapping (hacken) zijn met eSIM nog altijd aanwezig, vooral ook omdat er nu geen simkaart vereist is. Hoewel telecomproviders hiermee bezig zijn, is dat belangrijk dat je jezelf beschermt. Dit doe je onder andere door een sterk wachtwoord aan te maken en apps met tweestapsverificatie te gebruiken.

Zo gebruik je eSIM met een abonnement

Het afsluiten van een sim only abonnement met eSIM only is simpel. Volg de onderstaande stappen:

 1. Maak een keuze tussen de providers die eSIM sim only aanbieden.
 2. Kies jouw gewenste sim only abonnement.
 3. Het activeren van je eSIM sim only abonnement doe je daarna via de app of website van je telecomprovider. Dit proces is afhankelijk van je provider, maar zal eenvoudig zijn. Alles zal digitaal verlopen en je kunt snel je sim only abonnement gebruiken!

Kan ik mijn sim only abonnement overzetten naar eSIM?

Dat kan! Als je al een sim only abonnement hebt, kun je die overzetten naar een sim only eSIM abonnement. Als jouw provider eSIM sim only aanbiedt, kun je je simkaart verwisselen voor eSIM. Hiervoor moet je wel een telefoon hebben die eSIM ondersteunt. Het verwisselen gaat via de website of app van je telecomprovider.

Welke sim only abonnementen zijn geschikt voor eSIM?

Er wordt op het gebied van de abonnementen geen onderscheid gemaakt tussen een sim only abonnement met een simkaart en een eSIM only abonnement. Dat betekent dat je kunt kiezen voor elke sim only abonnement. Alle providers die eSIM only aanbieden hebben dit bevestigd. Welke providers dit zijn, lees je hieronder.

Telefoons die eSIM sim only ondersteunen

Het is belangrijk dat je zeker weet of jouw telefoon eSIM ondersteuning heeft of niet. Vele telefoons hebben dit momenteel namelijk niet. Voornamelijk nieuwere telefoons hebben of zullen eSIM ondersteuning hebben. Als je jouw telefoon in onderstaande lijst ziet, dan is de eSIM ondersteuning aanwezig en kun je dus gebruik maken van een sim only eSIM abonnement.

Apple

 • iPhone 11 en hogere modellen
 • iPhone Xs en Xs Max
 • iPhone SE
 • iPhone Xr

Android

 • Motorola Razr
 • Google Pixel 3 en 4 (alle modellen)
 • Samsung Galaxy S20 en hogere modellen
 • Samsung Galaxy Z Flip

Deze lijst zal na verloop van tijd ongetwijfeld groeien, dus blijf de ontwikkelingen van eSIM op de voet volgen!