Written by Donat Berisha

Ecosim: KPN introduceert gerecyclede simkaart

Sim only provider KPN introduceert als eerste Nederlandse telecomaanbieder de ecosim. Dit is een volledig gerecyclede simkaart gemaakt van koelkasten. Deze introductie draagt bij aan KPN haar doelstelling om in 2025 bijna volledig circulair (opnieuw gebruik van grondstoffen; afval is de nieuwe grondstof) te zijn. Leer meer in dit artikel!

Ecosim: Volledig gerecycled plastic

De ecosim bestaat volledig uit gerecyclede plastic. Het plastic wordt teruggewonnen uit oude koelkasten; dit plastic is zowel sterk als flexibel genoeg voor de verwerking tot een volwaardige simkaart.

Alle plastic dat onderdeel is van deze nieuwe simkaart is dus volledig gerecycled. Aangezien het grootste deel van de simkaart van plastic is, zet KPN hiermee een belangrijke stap in duurzaamheid.

Hieronder is het proces van het maken van de ecosim te zien, van het inzamelen van koelkasten tot het produceren van de ecosim-chip.

Ecosim van KPN

Verder wordt de verpakking van de nieuwe KPN ‘eco simkaart’ van FSC-vriendelijk hard papier gemaakt, wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid van de kaart.

Circulaire doelstelling KPN

KPN heeft als doel om in 2025 nagenoeg volledig circulair te zijn. Daarom is de aanbieder regelmatig aan het onderzoeken waar ze kunnen verduurzamen. Jaarlijks maakt KPN 4,5 miljard simkaarten, waardoor de introductie van de ecosim een belangrijk aandeel heeft aan het bereiken van de circulaire doelstelling.

De ecosim van sim only provider KPN gaat in omloop wanneer de oude voorraden op zijn. De huidige voorraad simkaarten zal alleen nog maar worden aangevuld met de nieuwe ecosim kaarten, welke de eerste klanten naar verwachting al over enkele werken zullen ontvangen. Uiteindelijk kunnen deze nieuwe simkaarten ook weer gerecycled worden voor nieuwe doeleinden.

eSIM

Een ander eco-vriendelijk alternatief is de eSIM, een virtuele simkaart die is ingebouwd in telefoons. Een eSIM maakt een fysieke simkaart overbodig, omdat het een ingebouwde functie in een telefoon is.

Door een eSIM sim only abonnement af te sluiten ontvang je dus geen fysieke simkaart meer, want alles verloopt digitaal. Houd er wel rekening mee dat eSIM niet werkt met oudere telefoons, aangezien de functionaliteit alleen in nieuwere telefoons is verwerkt.

KPN noemt de eSIM zelf dan ook de meest duurzame oplossing. Jean-Pascal Van Overbeke van KPN: “Toegegeven, de meest duurzame oplossing is de E-sim die KPN uiteraard ook aanbiedt. Helaas zijn nog niet alle toestellen hierop toegerust en hebben we voor de fysieke simkaart naar een circulaire oplossing gezocht.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

elf + 11 =