data sim only
Wil je een bundel met data en zonder belminuten & sms’jes, omdat je alleen wilt internetten op je apparaat? Dit is mogelijk in de vorm van een data sim only: een simkaart voor alleen data. Hierbij maak je gebruik van mobiel internet via databundels. Op deze pagina vergelijken we internet only bundels en bespreken we de goedkoopste opties.

Wat is een data sim only?

Met een data sim only heb je een oplossing voor mobiel internet, zonder dat je rekening hoeft te houden met belminuten en sms’jes. Met deze oplossing betaal je dan ook alleen voor internet. Het wordt daarom ook vaak een internet sim only genoemd. Een abonnement of databundel voor alleen internet is populair voor apparaten als laptops en tablets, bijvoorbeeld voor op reis of gewoon voor onderweg.

Er bestaan twee ‘sim only’ data only oplossingen:

 1. Prepaid kaarten die werken via databundels
 2. Data sim only abonnementen

Prepaid data sim only kaarten werken via internetbundels. Bij sommige providers is er een optie voor automatisch opwaarderen aanwezig, waardoor een dergelijke ‘prepaid’ simkaart ook als een abonnement kan worden ingezet. Je hoeft dan namelijk niet meer handmatig op te waarderen.

Data sim only vergelijken

Een simkaart voor alleen data bestellen? Hieronder zie je een vergelijking van de drie populairste ‘data only’ providers (aanbieders waarbij het mogelijk is om voor een bundel met alleen internet te kiezen). Dit zijn XIPO connect, KPN, en T-Mobile. In onderstaande tabel vergelijken we de 1 GB bundels.

Alle bovenstaande providers bieden minimaal 4G internet aan en hebben daarnaast dekking in de EU zonder bijkomende (roaming)kosten.

Op basis van bovenstaande vergelijken raden we een data simkaart van XIPO connect aan. Dit is de goedkoopste data sim only. Verder heeft de simkaart van deze aanbieder de volgende onderscheidende voordelen:

 • In te zetten als zowel prepaid kaart als alleen data sim only abonnement (keuze tussen handmatig en automatisch opwaarderen).
 • Data is 1 jaar tot onbeperkt houdbaar.
 • Simkaart is onbeperkt houdbaar.
 • Dekking in geheel Europa + Noord-Amerika.
 • Twee Nederlandse mobiele netwerken aangesloten: KPN en T-Mobile.

Een belangrijk voordeel van de XIPO connect simkaart is dat de databundels veel langer geldig zijn dan andere sim only abonnementen. Waar een bundel bij bijna alle aanbieders 1 maand / 30 dagen geldig is, heb je met deze simkaart een bundel die 1 jaar (365 dagen) geldig is. Bovendien kun je eventueel overgebleven data meenemen naar de volgende periode van 1 jaar door binnen 365 dagen minstens één keer op te waarderen.

Wat is de goedkoopste data sim only?

Op basis van de vergelijking van de 1 GB bundel is de alleen data sim only kaart van XIPO connect de goedkoopste optie. Hierbij is de houdbaarheid van mobiel internet ook van belang. Met een sim only waarbij je iedere maand vaste kosten hebt, omdat een bundel 30 dagen geldig is, kom je meestal minder voordeliger uit dan met een bundel die bijvoorbeeld 1 jaar geldig is.

Data only: Voor welke apparaten?

Een sim only abonnement wordt normaal gesproken voornamelijk in combinatie met mobiele telefoons gebruikt. Een ‘data sim only’ is echter ook geschikt voor andere apparaten. Bij sommige aanbieders ontvang je dan ook geen telefoonnummer, omdat dit niet nodig is voor een ‘alleen internet’ oplossing.

Een data sim only kaart kun je dus, naast voor in smartphones, ook gebruik in andere ‘smart’ apparaten, zoals:

 • MiFi routers
 • Tablets
 • Laptops
 • GPRS-trackers
 • 4G beveiligingscamera’s
 • Auto’s

Ook IoT apparaten en M2M apparaten kunnen worden gebruikt in combinatie met een only data sim.

Sim only abonnementen met data vergelijken

Ben je op zoek naar een abonnement met data, waarbij je ook belminuten en sms’jes ontvangt? Dan kun je het beste voor een standaard sim only abonnement kiezen. Hoeveel data je hierbij ontvangt, is volledig afhankelijk van je eigen keuze. Gebruik onderstaande vergelijker om te filteren op databundels, alsmede op belminuten & sms’jes en contractduur.