Written by Donat Berisha

Bijna helft Nederlanders heeft beschikking tot 5G

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft beschikking over een 5G-netwerk. Dit concludeert Ookla. De cijfers tonen namelijk dat 5G voor 45,1 procent van alle Nederlanders gebruikers inmiddels beschikbaar is. Het onderzoek dat dit aantoont, is een internationaal onderzoek. Alleen in de VS hebben meer gebruikers beschikking tot een mobiel 5G-netwerk. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wereldwijde beschikbaarheid mobiel 5G

Ookla deed internationaal onderzoek naar de beschikbaarheid van 5G. Op basis hiervan is de volgende top drie ontstaan:

  1. Verenigde Staten: 49,2 procent beschikbaarheid
  2. Nederland: 45,1 procent beschikbaarheid
  3. Zuid-Korea: 43,8 procent beschikbaarheid

Met beschikbaarheid van 5G wordt door Ookla bedoeld: het aantal gebruikers (uitgedrukt in percentages) met een 5G-toestel dat de meerderheid van zijn tijd op het 5G-netwerk besteedt.

Met een tweede plek doet Nederland het op dit vlak verrassend goed. Binnen Europa presteert Nederland dus het beste. Dit is tot nu toe alleen gebaseerd op abonnementen, aangezien mobiel 5G in Nederland momenteel alleen voor mobiele abonnementen (zoals het sim only 5G netwerk) beschikbaar is.

5G-snelheid in Nederland valt tegen

Hoewel Nederland goed scoort op mobiele 5G-beschikbaarheid, is de gemeten 5G-snelheid in Amsterdam laag (vergeleken met andere landen). Deze snelheid is 139,45 Mbps. Er zijn slechts zeven internationale steden die minder scoorden.

Seoul (530,83 Mbps), Oslo (513,08) en Stockholm (424,78 Mbps) scoren het hoogst wanneer het aankomt op 5G-snelheid. Vooral wanneer vergeleken met Nederland (139,45 Mbps in Amsterdam) is dit natuurlijk een hoge snelheid.

Wanneer komt er sneller 5G?

Zoals hierboven is beschreven, valt de 5G-snelheid in Nederland nog tegen (vooral in vergelijking met de potentiële snelheid dat 5G kan behalen). Wanneer komt er eigenlijk sneller 5G?

Dit hebben we in ons artikel over wanneer we sneller 5G kunnen verwachten uitgelegd. De kans is groot dat echt snel 5G pas in 2023 door mobiele providers kan worden aangeboden. Dat betekent dat we misschien pas in 2023 een groot verschil met de huidige 5G-snelheid voor mobiele apparaten kunnen zien.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 5 =