Sim only

Dit is een losse simkaart. Wanneer er gesproken wordt over sim only gaat het meestal over sim only abonnementen, daarentegen bestaan er ook sim only prepaid kaarten.


Sim only abonnementen

Dit is een losse simkaart met een abonnement. Het voordeel van een sim only abonnement is dat je niet verplicht bent om er een telefoon bij te kopen (op afbetaling). Je betaalt maandelijks dus alleen voor je simkaart en niet je telefoon. Klik hier voor meer informatie over sim only abonnementen en indien je abonnementen wilt vergelijken.


Providers

Een leverancier van digitale diensten. Er bestaan verschillende soorten providers, de belangrijkste hiervan zijn telecomproviders en internetproviders.


Telecomproviders

Leveranciers van bel en sms diensten. Telecomproviders leveren telefoondiensten zoals bellen en sms’en.


Internetproviders

Leveranciers van internet. Internetproviders zorgen ervoor dat je toegang hebt tot het internet.


Sim only providers

Providers die sim only aanbieden. Sim only providers combineren tegenwoordig hun telecom en internetdiensten samen, zodat je met je sim only kunt bellen, sms’en en internetten. Meer informatie over sim only providers? Klik dan hier.


eSIM

Met eSIM is geen simkaart meer nodig. In nieuwere telefoons zitten namelijk een chip. Deze dient als een simkaart. Hierdoor is het mogelijk om een sim only abonnement af te sluiten en deze te gebruiken, zonder een simkaart toegestuurd te krijgen. Hiervoor is dus wel een telefoon met eSIM-ondersteuning nodig. Meer informatie over eSIM (voor sim only) is hier te vinden.


Tegenovergestelde van prepaid. Bij postpaid betaal je vooraf voor een dienst. Een sim only abonnement is een voorbeeld van een postpaid dienst.


Internet of Things (IoT) / Machine to machine (M2M)

IoT en M2M houdt in dat 2 apparaten verbonden zijn met elkaar en met elkaar kunnen communiceren. Denk hierbij aan een telefoon die verbonden staat met de centrale. Op deze pagina staat meer informatie over IOT en M2M (simkaarten).


Simkaarten

Een subscriber indentity module(Sim) zorgt ervoor dat je mobiele telefoon verbinding kan maken met het mobiele netwerk van de provider. Zonder een simkaart is het niet mogelijk om te kunnen bellen/sms’en/internetten.


Micro/Nano-simkaart

Er zijn verschillende pasvormen voor simkaarten, zo heb je de standaard simkaart, micro-simkaart en een nano-simkaart. Het verschilt per telefoon welke pasvorm de telefoon nodig heeft. Met name oude en goedkope telefoons vragen om een standaard simkaart. Nieuwe smartphones vragen juist weer meer om de Nano-simkaart. Dit is het kleinste formaat simkaart. Bij de meeste providers krijg je een simkaart waarbij je alle 3 de pasvormen hebt. Deze kun je er dan gemakkelijk uit klikken.


Duokaarten

Een simkaart geeft de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken met hetzelfde nummer. Dit is handig voor mensen die bijvoorbeeld een zaktelefoon en een huistelefoon gebruiken, of wanneer je een bedrijfstelefoon gebruikt met twee eigenaren. Zo kunnen beide eigenaren een telefoon gebruiken met het bedrijfsnummer.


Nummerbehoud

Met nummerbehoud kun je je telefoonnummer behouden wanneer je overstapt van provider. Je kunt altijd je nummer meenemen naar je nieuwe simkaart. Het maakt dus niet uit of je oude kaart een prepaid of abonnement is.


MIFI-router

Dit is een draagbare router. Met een MIFI-router zet je op elke willekeurige plek een draadloos 4G netwerk op. Om gebruik te kunnen maken van een MIFI-router moet je bezitten over een data simkaart.


Data Simkaart

Een data simkaart is een simkaart waarmee je alleen kunt internetten. Deze simkaarten worden met name gebruikt voor MIFI-routers.


Roaming

Roaming houdt in dat je simkaart verbinding maakt met een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Dit gebeurt wanneer je belt/sms’t/internet in het buitenland. Door te roamen kun je wel gebruik maken van de telecomdiensten van je provider in het buitenland, er komen wel extra kosten bij kijken. Deze kosten zijn vaak erg hoog.


Roam like at home

Dit is de nieuwe Europese wet die het ervoor zorgt dat je geen extra roamingkosten meer betaalt binnen de europese lidstaten. Wanneer je dus op de franse camping staat kun je rustig gebruik maken van je data zonder dat je extra hoeft te betalen.


Dual Sim

Bij dual sim worden twee simkaarten gebruikt voor één toestel. Dit is heel handig voor personen die meerdere smartphones hebben en dit graag willen terugbrengen naar één. Veel mensen vinden het fijn om privé en zakelijke telefonie te combineren en bereikbaar te zijn op één mobiele telefoon. Ook gebruiken mensen twee simkaarten om mobiel internet en bellen/sms’en van elkaar te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vaak naar het buitenland reizen. Zo kunnen ze bereikbaar zijn op de ene simkaart en mobiele data verbruiken op de andere. Met dual sim worden enorm veel kosten bespaard.


2G netwerk

2G is het eerste netwerk dat werd gebruikt voor mobiele telefoons. Het ontstaan van het 2G netwerk heeft heel wat teweeg gebracht binnen het mobiele landschap. Voor het eerst kon informatie op grote schaal worden verzonden en ontvangen. Het mobiele internet werd een stuk toegankelijker en wereldwijd konden mensen op het web surfen, berichten versturen of gebruik maken van sociale media. Hiermee vond een absolute revolutie plaats, want 2G zou het eerste netwerk zijn binnen een hele reeks waar smartphonegebruikers van kunnen profiteren in de toekomst.


3G netwerk

Het 3G netwerk is de opvolger van 2G en kent vele voordelen ten opzichte van haar voorganger. Nu iedereen een mobiele telefoon in zijn bezit heeft, wordt er ook steeds meer gevraagd. Mobiel internet moet niet alleen meer toegankelijk zijn, ook streeft iedereen naar een snellere en stabielere internetverbinding zodat er grotere datasets kan worden verzonden en ontvangen. Veel providers zagen de voordelen ook in van het 3G netwerk en boden dit ook direct aan binnen hun telefoonabonnementen. Met de opkomst van het 3G netwerk is er een grote bijdrage geleverd aan die behoeften.


4G netwerk

Het 4G netwerk is de opvolger van 3G en is momenteel de standaard internetverbinding op alle smartphones. Vergeleken met haar voorganger is deze vierde generatie internet veel sneller en stabieler. Met 4G internet kan iedereen sneller mobiel internetten en kunnen grotere databestanden worden verstuurd en ontvangen. Smartphonegebruikers kunnen met het 4G netwerk moeiteloos berichten uitwisselen, video’ streamen en mobiel internetten. Hoewel er al druk wordt gespeculeerd over een vijfde generatie internet, duurt het nog enkele jaren voordat deze wordt geïmplementeerd. Tot die tijd geldt het 4G netwerk als standaard voor alle mobiele telefoons. Meer over het 4G netwerk staat hier.


5G netwerk

Het 5G netwerk wordt gezien als de toekomstige internetverbinding voor alle smartphones. Hoewel het nog enkele jaren kan duren voor de vijfde generatie internet wordt uitgerold, zo zijn er wel volop speculaties aan de gang over welke nieuwe functionaliteiten er binnen 5G internet zullen komen. Naar verluidt zal in 2020 dit netwerk voor het eerst worden gebruikt.
De grootste reden dat het 5G netwerk wordt ontwikkeld is om nog een snellere en stabielere internetverbinding te krijgen. Men verwacht dat het 5G netwerk internetsnelheden behaalt waarmee men veel data tegelijkertijd kan verspreiden. Daarnaast wordt er ook gesuggereerd dat 5G het eerste netwerk is dat gebruik gaat maken van smartphone-chips. Klik hier voor meer informatie over het 5G netwerk en de verwachtingen voor mobiel (sim only).


GPS

GPS staat voor Global Positioning System en is vooral bekend om het traceren van iemands locatie. De meeste smartphones zijn voorzien van een GPS-systeem en aan de hand van satellieten kan er precies worden bepaald waar iemand zich begeeft. Binnen het GPS-systeem wordt er onderscheid gemaakt tussen twee onderdelen; GPS en A-GPS. Het grote verschil is dat A-GPS gebruik maakt van datanetwerken zoals Wifi of 4G internet en daardoor minder nauwkeurig locaties kan traceren. Door middel van satellieten kan dat veel beter. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het navigeren. Omdat steeds meer mensen hun smartphone gebruiken als navigatiesysteem, kan deze nauwkeurig de route bepalen dankzij het GPS-systeem.


A-GPS

A-GPS staat voor Assisted Global Positionering en werkt in grote mate hetzelfde als het GPS-systeem. Het grote verschil is dat A-GPS gebruik maakt van internetverbindingen, terwijl GPS via satellieten contact maakt. Net als bij een GPS-systeem is A-GPS bedoeld om locaties te traceren door middel van zendmasten. Hiervoor moet een smartphone wel zijn verbonden met internet. Hoewel A-GPS iets minder nauwkeurig werkt dan GPS, zo pakt de smartphone wel sneller een signaal op. Ideaal om snel een locatie te bepalen of om te navigeren in de auto.


NFC

NFC staat voor Near Field Communication en is bedoeld om kleine datasets uit te wisselen tussen smartphones binnen een straal van 10 centimeter. Door middel van een chip kan er contact worden gemaakt tussen twee mobiele telefoons om vervolgens video’s, afbeeldingen om andere informatie met elkaar te delen. NFC wordt ook voornamelijk gebruikt om veilig betalingen te garanderen. Door contact te maken met de chip bijvoorbeeld pinapparaten kan er gemakkelijk worden afgerekend met een smartphone. Hoewel NFC nog niet overal actief is, wordt het wel steeds vaker ingezet door bijvoorbeeld supermarkten om bonuskaarten, betaalkaarten en andere middelen overbodig te maken.


Bluetooth

Bluetooth is een manier om apparaten met elkaar te verbinden op korte afstand. Middels een radioverbinding kunnen gegevens worden overgedragen van het ene naar het andere toestel. Belangrijk is dat beide apparaten niet verder dan tien meter van elkaar zijn verwijderd, want anders kan er verbinding worden gemaakt. Veel mobiele apparaten zijn tegenwoordig ook voorzien van de Bluetooth-functie waardoor het heel eenvoudig is om te connecten met een ander apparaat. Bluetooth wordt voornamelijk gebruikt om bijvoorbeeld muziek van een smartphone te beluisteren in de auto,.binnen een korte tijd foto’s of video’s te delen of om handsfree te bellen.


Wi-Fi

Wi-Fi is de afkorting voor ‘Wireless Fidelity’ en is een technologie waarmee gegevens draadloos kunnen worden verstuurd. Met Wi-Fi is het mogelijk om, zonder tussenkomst van een kabel, verbinding te maken met het internet. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder huishouden een draadloze internetverbinding waardoor er meerdere mobiele apparaten tegelijkertijd kunnen worden aangesloten op hetzelfde netwerk. Maar niet alleen thuis, ook op veel openbare plekken maakt men gebruik van een Wi-Fi verbinding. In de meeste gevallen is dit voor iedereen toegankelijk, maar soms is er een code voor nodig om gebruik te maken van een netwerk.


Ram-geheugen

Random Access memory (RAM) is het geheugen waarin de processor van een apparaat de informatie opslaat tussen bewerkingen. Het ram-geheugen is voor de processor veel sneller toegankelijk dan de harde schijf van een computer. De grote van het ram-geheugen van een computer is dus erg belangrijk voor de werksnelheid van een computer. Het gemiddelde ram-geheugen dat gebruikt wordt op computer is 512 Mb ram geheugen dit is in principe genoeg voor algemeen gebruiken zoals mailen en het gebruik van een browser. Wanneer er vooral met foto’s en video’s wordt gewerkt is 1 Gigabyte geheugen geen overbodige luxe.


Apps

Apps worden massaal gedownload elke dag maar wat zijn apps nou precies? Apps ookwel mobile app, zijn kleine software applicaties die je kunt downloaden op verschillende apparaten zoals PC’s, tablet en smartphones. Apps heb je in allerlei verschillende soorten en maten van spelletjes tot weersvoorspellingen tot muziek, de mogelijkheden zijn eindeloos. Apps kun je downloaden in een zogeheten ‘store’, de meest gebruikte stores zijn de Apple Store en de Google Play winkel. De App Store is alleen voor de mensen met een Apple toestel en de Google Play winkel kan gebruikt worden door de mensen die een apparaat hebben met het Android besturingssysteem.


Android

Android is een besturingssysteem dat is ontwikkelt door Andy Rubin in 2003 en in 2015 is overgenomen door Google. Android is in eerste instantie ontwikkeld voor de gebruikers van smartphones en tablets. Android is uitgegroeid tot het meest populaire besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het systeem wordt tegenwoordig ook gebruikt in camera’s, televisies, spelcomputers en smartwatches. Android is een open source-platform wat inhoud dat de onderliggende code door iedereen aangepast en gebruikt mag worden hierdoor is het besturingssysteem erg populair. Het verschil tussen Android en het besturingssysteem van Apple (iOS) is eigenlijk nihil, doordat iedereen Android kan aanpassen en gebruiken in tegenstelling kun je op het internet verschillende Android telefoons vinden voor maar een paar tientjes in tegenstelling tot een Iphones die 100de euro’s kosten.


Touchscreen

Touchscreen is een engels begrip wat in het Nederland aanraakscherm genoemd kan worden. Een touchscreen is een speciaal scherm dat je kunt bedienen met je vingers, je vindt touchscreen tegenwoordig op bijna alle smartphones maar ook op tablets en in auto’s. Het touchscreen dat we nu kennen is niet altijd zo geweest, het eerste touchscreen kon je niet bedienen met je vingers maar met een stylus (pen). Touchscreen is zo ver ontwikkelt dat het scherm zelf ingewikkelde commando’s kan uitvoeren zoals uit- en inzoomen met twee vingers. Een scherm kan tegenwoordig zelfs verschillende commando’s uitvoeren wanneer je veel of weinig kracht uitoefent op het scherm.