Written by Donat Berisha

Apple onthult de iPhone 14

De nieuwe iPhone-14 modellen zijn gisteren officieel aangekondigd. Hoewel er geen grote veranderingen werden verwacht, zijn er zowel op het gebied van specificaties als prijs belangrijke verschillen te zien ten opzichte van voorgangers. Een voorbeeld hiervan is dat het scherm van de iPhone 14 Pro altijd ingeschakeld staat.

Vier iPhone-14 modellen

Apple komt met vier nieuwe modellen:

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max

Drie van de vier modellen zijn vanaf 16 september verkrijgbaar. Alleen de iPhone 14 Plus is pas vanaf 7 oktober te koop.

eSIM-only in de Verenigde Staten

Bepaalde geruchten worden bevestigd, want het klopt dus inderdaad dat de iPhone 14 in de Verenigde Staten de eerste eSIM-only iPhone is. Het is niet mogelijk om een fysieke simkaart in deze iPhones te plaatsen.

Het gaat hier alleen om de Amerikaanse versie van de iPhone 14. In Nederland bevatten ze dus wel een simkaartslot. Voor eSIM kiezen blijft natuurlijk nog wel een mogelijkheid.

Hiermee is de kans groot dat Apple de iPhone 15 voor meerdere werelddelen, waaronder Europa, eSIM-only gaat maken, en dat er niet meer gaat worden teruggekeken naar fysieke simkaarten.

Camera’s

De camerasystemen zijn vernieuwd. Zo hebben de iPhone 14 en 14 Plus 12-megapixel sensoren met grotere pixels, die onder andere voor meer detail moeten zorgen.

Er is ook sprake van snellere camera’s, waardoor beweging beter kan worden vastgelegd en foto’s minder wazig zijn.

Verder is de selfiecamera verbeterd en vernieuwd met (voor het eerst) autofocus.

Always-on-scherm

Een van de belangrijkste en meest besproken veranderingen is het ‘always-on-scherm’ van de iPhone 14 Pro (Max): het scherm blijft altijd aan staan (ook in slaapstand). Dit is onder andere handig voor wanneer je even snel iets wilt checken zonder het scherm aan te doen, zoals de tijd en notificaties. De iPhone 14 en 14 Plus hebben deze functie niet.

Er is geen sprake van een kortere accuduur door deze functie, omdat het scherm kan vertragen tot slechts één verversing per seconde. Doordat dit zeer weinig stroom kost, en er sprake is van een gedimd scherm, zal de ‘always-on’ functie niet zorgen voor een kortere batterijduur.

Prijzen in Nederland

Een ander belangrijk verschil is de prijs die je betaalt om een nieuwe iPhone 14 in Nederland te kopen. Je betaalt hier namelijk gemiddeld 15 procent meer voor dan voor voorgaande iPhones. Apple heeft dus bewust gekozen voor een duurdere prijs: de goedkoopste versie kost €1019,-.

Hieronder de prijzen voor alle nieuwe iPhone 14-modellen:

  • iPhone 14: €1019,-
  • iPhone 14 Plus: €1169,-
  • iPhone 14 Pro: €1329,-
  • iPhone 14 Pro Max: €1479,-

Een belangrijke factor van deze prijsverhogingen in Nederland is de koers van de euro tegenover de dollar. Er zijn in de Verenigde Staten namelijk geen verschillen in adviesprijzen met vorig jaar.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + zeventien =