Written by Dennis Vlaar

5G veiling nog 2 weken open voor aanmelding

Tot 6 april is het mogelijk voor providers om zich aan te melden voor de 5G veiling. Om zich aan te melden moeten de providers €35 miljoen bankgarantie hebben. De veiling zal midden juni plaatsvinden om de deadline van de Europese Unie te kunnen halen. De EU wilt de eerste frequenties eind juni gaan vrijgeven. In dit artikel lees je meer over de veiling en 5G!

5G veiling

De verschillende frequenties worden in een online veiling met meerdere rondes geveild. Elke provider kan maximaal 40% van de frequenties opkopen, om te voorkomen dat 1 provider een monopolie kan pakken op 5G. De providers moeten kunnen voldoen aan dekkingseisen van de regering. De dekkingseis is dat 98% van het oppervlakte van elke gemeente gedekt moet zijn. De veiling moet minimaal €900 miljoen opleveren.

5G veiligheid

De opening van de veiling leverde bijna 1000 klachten op. Ongeveer 950 hiervan waren van individuen die bezorgd zijn over de effecten van 5G op de gezondheid van mens en dier. Uit onderzoek van het RIVM blijft de straling onder de europese limieten en heeft 5G geen gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Beide partijen willen wel dat er nog extra onderzoek komt naar de gezondheidsrisico’s van 5G.

5G voor sim only abonnement

Het is nog niet bekend wanneer 5G sim only abonnementen beschikbaar worden. Er zijn al wel aanbieders die een 5G ready abonnement aanbieden. Met zulke abonnementen wordt je automatisch overgeschakeld als het netwerk beschikbaar is. Na de veiling kunnen providers beginnen met het aanleggen van een 5G netwerk. T-mobile belooft aan zijn klanten om de eerste Nederlandse provider te zijn die 5G zal lanceren. Het is belangrijk om te weten dat je voor 5G een toestel nodig hebt die 5G ondersteund. Alleen de nieuwere telefoons ondersteunen het gebruik van 5G.

Wat vind jij van de ontwikkelingen op het gebied van 5G?
Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twintig − vijf =