Written by SimonlyCheck

5G-Netwerk uitdaging voor Nederlandse gemeenten

5G netwerken uitrollen in Nederland lijkt een enorme opgave te worden voor alle gemeenten in Nederland. Gemeenten lijken zich er nog niet van bewust wat het plaatsen van 5G antennes gaat betekenen. 5G is de vervanger van het ‘oude’ 4G netwerk, het is sneller en moet de toegenomen behoefte aan internet beter kunnen opvangen dan 4G. Wil je meer weten over 5G of over 5G in Nederland. Bekijk dan ons artikel hierover.

Antennes plaatsen zonder vergunning

Antennes voor mobiele netwerken kunnen in Nederland geplaatst worden zonder dat daar een vergunning voor moet worden aangevraagd. Nederlandse gemeenten hebben in het Antenneconvenant opgesteld in 2012 afgesproken. Hierin staat dat het plaatsen van antennes om dekking van mobiele netwerken te kunnen garanderen er geen vergunning nodig is.

5G werkt op hogere Frequentie

5G werkt In tegenstelling tot 4G op een hogere frequentie. Simpel gezegd gaat de snelheid van dataverkeer omhoog, maar het bereik van een antenne wordt beperkter. Daarmee wordt het dus noodzakelijk om meer antennes te plaatsen. Daar ontpopt zich een probleem, waar er voor een 4G dekking antennes op plekken geplaatst kunnen worden die niet het straatbeeld te zien zijn, is dat met 5G antennes wel het geval.

Plaatsen 5G-antennes

5G-antennes moeten geplaatst worden op een plaats met stroom en data. Netwerkbeheerders zien straatkasten als uitkomst. Deze straatkasten staan op kniehoogte en zijn daarmee ongeschikt om mobiele antennes in te zetten. Om de functie van antennes goed te kunnen benutten moeten die hoger aan de gevels komen te hangen. Dat is mogelijk omdat er met één kabeltje met stroom en data naar de zogeheten small cell gekoppeld kan worden.

Verandering van Straatbeeld

Een 5G netwerk in Nederland heeft extra antennes nodig en daarmee zullen antennes hoogstwaarschijnlijk zichtbaarder worden in het straatbeeld. De gemeente is daarom verantwoordelijk voor het beheer van het straatbeeld.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − twee =